Nieuws

Prijswinnaars juli

Ook in juli zijn er prijswinnaars te melden. Een team van TU-Eindhoven en een individuele studente van TU-Delft zijn de gedeelde eerste prijswinnaar van de Concrete Design Competition 2007/08. M+R interieurarchitecten uit Eindhoven ontwerpt de designlounge op Schiphol. Station Amsterdam Bijlmer ArenA heeft de prestigieuze Britse architectuurprijs RIBA European Award gewonnen. De Bijhouwerprijs 2008 is toegekend aan WEST 8 en Mopet wint een ontwerpprijsvraag in Amsterdam.

Concrete Design Competition 2007/08

De Nederlandse jury van de Concrete Design Competition 2007/08 heeft uit 35 inzendingen twee winnaars en drie eervolle vermeldingen gekozen. De winnende inzendingen zijn van een team van TU-Eindhoven, faculteit Bouwkunde (Karmen Rosalie de Maaré, Rikje Maas en Gertjan Rohaan) en van een individuele studente van TU-Delft, faculteit Bouwkunde, Ryoko Ikeda.

De winnaars mogen deelnemen aan de internationale Master Class Concrete Design welke wordt gehouden in cultureel centrum De Singel, Antwerpen, 3-9 augustus, en staat onder leiding van de curator van de competitie, de Spaanse architect Juan Herreros. Er zijn 41 studenten uitgenodigd voor deelname.

Jury over winnaar Sense of Scale (Karmen Rosalie de Maaré, Rikje Maas en Gertjan Rohaan; TU-Eindhoven):

'. . . Vooral het uitgebreide onderzoek dat in de presentatie wordt getoond, waarbij de gecombineerde kwaliteit van bouwtechnologie, bouwfysica en architectuur wordt gezocht, spreekt de jury aan. Het is een moedig onderzoek met wat ruwe kantjes. . . . het idee van minder maar sterker materiaal, meer oppervlak en daarmee een betere accumulatie en een sterk architectonisch beeld gecombineerd in één element spreekt de jury zeer aan.'

Jury over winnaar Sakura Concrete (Ryoko Ikeda; TU-Delft):

'Sakura Concrete speelt met de beleving van de toeschouwer. . . De combinatie van beton met fragiel levend materiaal (zoals de orchideeën die zijn gebruikt in het experiment, geeft het materiaal ziel. . . Sakura Concrete is emotie, duurzaam op een unieke manier en een inspiratie voor andere ontwerpers.'

De eervolle vermeldingen zijn toegekend aan Wouter Notenbomer (TU-Delft), Thorsten Schneider en Gertjan Rohaan , beiden TU-Eindhoven. De winnende inzendingen van alle deelnemende landen worden gepubliceerd in het Concrete Design Book on Implicit Performance, dat volgend voorjaar gereed zal zijn.

Privium designlounge op Schiphol Airport

De directie van Privium – Schiphol heeft na een internationale design competitie M+R interieurarchitecten uit Eindhoven gekozen als de ontwerpers voor de unieke designlounge op Schiphol Airport. Privium staat bekend als cool brand en biedt allerlei services en gemakken op Schiphol Airport voor de frequent flyers zoals o.a. snelle grenspassage middels iris scan apparatuur, vooraan parkeren, business Class inchecken en vanaf oktober dit jaar ook een speciale loungeruimte.

Vanaf oktober 2008 kunt u als Privium lid uw wachttijd ontspannen doorbrengen in de nieuwe airportlounge. De nieuwe Privium ClubLounge zal door haar unieke design niets weg hebben van de traditionele wachtruimten. Zo wordt wachten een stuk aangenamer. De entree van de nieuwe ClubLounge is letterlijk een reusachtige pupil die zich opent wanneer u naar binnen gaat. Vervolgens komt u de meer dan zeshonderd vierkante meter ruimte binnen waar – door het gebruik van de kleur offwhite – een zeer ontspannen en comfortabele sfeer heerst. U wordt in de ClubLounge van alle gemakken voorzien, zoals een goed uitgeruste bar en een Light Energy Cabin, waarin u weer de nodige energie kunt opdoen. De comfortabele leeshoek met open haard en de werkplekken bieden u de mogelijkheid op uw laptop te werken. In de Privium ClubLounge kunt u tot uzelf te komen, inspiratie op doen en met anderen in contact komen.

Bijhouwerprijs 2008

Het bestuur van de Stichting NHBOS ter Bevordering van de Landschapsarchitectuur heeft de Bijhouwerprijs 2008 toegekend aan het bureau WEST 8 Urban Design and Landscape Architecture uit Rotterdam. Het bestuur is van mening dat het bureau sinds de oprichting in 1987 van onschatbare waarde is geweest voor de Nederlandse vakbeoefening. WEST 8 heeft met zijn hoogwaardige internationale oeuvre, manifestaties en publicaties bijgedragen aan het feit dat de landschapsarchitectuur de afgelopen decennia een sterke, herkenbare positie heeft verworven ten opzichte van de architectuur en de stedebouwkunde en dat de Nederlandse vakbeoefening internationaal zeer hoog wordt aangeschreven. De prijs is daarnaast een blijk van erkenning voor de activiteiten die de partners van het bureau de laatste jaren hebben ontplooid in de sfeer van de beïnvloeding van het ruimtelijke beleid en het oprakelen van het publieke debat op het vlak van stadsontwikkeling en landschapsbescherming.

De Bijhouwerprijs wordt elke twee jaar toegekend aan een persoon, groep of instantie die zich aantoonbaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de landschapsarchitectuur. De prijs wordt op 7 november 2008 uitgereikt in De Doelen te Rotterdam. Bij die gelegenheid zal ook de Bijhouwerlezing worden uitgesproken.

RIBA European Award

Het station Amsterdam Bijlmer ArenA in stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft de prestigieuze Britse architectuurprijs RIBA European Award gewonnen. Het station is een gezamenlijk ontwerp van het Londonse Grimshaw en advies- en ingenieursbureau ARCADIS. RIBA staat voor Royal Institute of British Architects, de Britse branchevereniging van architecten. In april won het station al de Nederlandse BNA architectuurprijs ‘Gebouw van het Jaar 2008’.

De RIBA European Award werd overhandigd aan architect Neven Sidor van Grimshaw. De prijs gaat naar het station Amsterdam Bijlmer Arena vanwege het excellente architectonische ontwerp in samenhang met de stedenbouwkundige inpassing in de omgeving. Zowel de ontwerpers van ARCADIS als de opdrachtgevers ProRail en de gemeente Amsterdam zijn buitengewoon verheugd over het feit dat het station weer een belangrijke architectuurprijs in de wacht heeft gesleept.

Paviljoen Overhoeks

Op het voormalige Shell-terrein in Amsterdam-Noord, ten noorden van de Shell-toren zullen vijf nieuwe torens worden gebouwd van maximaal 110 meter hoog en een paviljoen. Voor het paviljoen schreef ontwikkelaar ING Real Estate een besloten prijsvraag uit. Het Amsterdamse architectenbureau Mopet won deze. Het ontwerp, waarvan de onderste twee verdiepingen een horecabestemming hebben en de drie verdiepingen daarboven een kantoorfunctie zullen krijgen, staat bol van de referenties:  de vorm van het gebouw verwijst naar de kernactiviteiten van de voormalige gebruiker van het terrein, en de paddestoelkolommen en de print op de gevel naar de groenvoorziening die zich op deze locatie bevond. Naar verwachting zal het paviljoen medio 2011 worden opgeleverd.