Nieuws —

Rapp+Rapp architect nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht

Persbericht Gemeente Utrecht

Architectenbureau Rapp+Rapp gaat de nieuwe ‘Bibliotheek++’ naast Utrecht Centraal ontwerpen. Een vakjury heeft deze architect geselecteerd uit zeven bureaus die hun visie hadden ingediend op het te ontwerpen gebouw.

Na de zomer wordt de visie verder uitgewerkt tot schetsontwerp. De reacties van het publiek die in het selectieproces naar voren kwamen, worden meegenomen in dit ontwerp. Liefhebbers van kunst, cultuur, lezen, film en uitgaan kunnen naar verwachting vanaf eind 2012 terecht in het nieuwe gebouw. Zeven architectenbureaus hadden hun visie op de nieuwe ‘Bibliotheek++’ uitgewerkt: B.I.G., 3XN, Claus en Kaan, VMX, Rapp+Rapp, SeARCH en DOK architecten. De jury, onder aanvoering van de bekende architect en voormalig bouwmeester van Vlaanderen, Bob van Reeth, hebben de visies grondig bestudeerd. Het architectenbureau Rapp+Rapp bleek op alle beoordelingspunten van de gevraagde visie het meest overtuigend. Het juryrapport zegt hierover: “Rapp+Rapp laat zien dat ze de complexe puzzel kunnen oplossen. Niet door te beginnen met een aanlokkelijke schets of een verleidelijke buitenkant, maar door de meest wezenlijke gebruikswensen punt voor punt te analyseren en in een aansprekende, bruikbare vorm te vertalen. Analyse en verbeelding gaan hierbij hand in hand.”

Publieksreacties

De gemeente wilde het publiek al in vroeg stadium informeren over en betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe bibliotheek. Daarom konden zij reageren op de veschillende visies van de architecten. Ruim tweehonder mensen hebben op de zeven visies gereageerd via de website cu2030.nl of bij de Centrale Bibliotheek zelf. Op deze manier kreeg de jury een beeld van wat het publiek aanspreekt en wat niet. Deze waardevolle informatie wordt meegegeven aan Rapp+Rapp zodat zij hier rekening mee kunnen houden bij het maken van het ontwerp. Uit de reacties bleek dat het publiek de schets van Rapp+Rapp nog wat te donker en somber vindt, hier zal de architect bij de uitwerking van het ontwerp extra op letten.

Vervolgproces

De definitieve opdracht aan Rapp+Rapp wordt verstrekt nadat het college in september de financiële stukken heeft behandeld. Bij het hierop volgende ontwerpproces wordt het publiek op verschillende momenten betrokken. Naar verwachting opent de nieuwe bibliotheek eind 2012.

Verschillende functies in gebouw leiden tot synergie

Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken’. Door de toevoeging van verschillende culturele organisaties zoals Artplex (filmgerelateerd uitgaan), Kunstuitleen en mogelijk het Utrechts Centrum voor de Kunsten wordt het dè plek in Utrecht voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting. Natuurlijk kun je hier nog steeds boeken, cd’s en kunst lenen. Maar je kunt ook gamen, een lezing of debat bijwonen, een film kijken, een kop koffie drinken of een hapje eten. Ook biedt het gebouw ruimte aan circa 120 appartementen, parkeergelegenheid en fietsenstallingen.

Openbaar vervoer rijdt door gebouw heen

Het nieuwe gebouw komt aan het Smakkelaarsveld te liggen, de bussen en mogelijk de trams rijden straks letterlijk dóór het gebouw heen. Het Smakkerlaarsveld wordt helemaal opnieuw ingericht. Het wordt een levendige, groene en open ruimte. Het water langs het Smakkelaarsveld, de Leidsche Rijn, komt in verbinding te staan met de herstelde Catharijnesingel. Vanaf het terras aan het water zie je bootjes die richting binnenstad of Munt varen. De herinrichting van het Smakkelaarsveld gaat in nauwe samenwerking met de architect van de ‘Bibliotheek++’.