Nieuws

Aanbesteding bibliotheek Birmingham gegund aan Mecanoo architecten

Mecanoo architecten heeft de opdracht gekregen om de nieuwe centrale openbare bibliotheek van het Engelse Birmingham te ontwerpen. Het bureau werd verkozen boven Norman Foster, Foreign Office Architects, Hopkins Architects, OMA, Schmidt Hammer Lassen en Wilkinson Eyre.

De bibliotheek, die met haar 31.000 m2 de grootste van Europa wordt, komt aan het Centenary Square in het centrum van Birmingham te liggen. Door de samenvoeging van de bibliotheek met het Birmingham Repertory Theatre krijgt de stad een nieuw cultureel centrum. Het nieuwe complex zal de 'oude' bibliotheek uit 1973 van John Madin vervangen. Aardig detail: Richard Rogers maakte in 2005 al een ontwerp voor een nieuwe bibliotheek, kosten ca 180 miljoen Britse ponden. In datzelfde jaar werd een verzoek om de oude bibliotheek een monumentenstatus te geven, afgewezen door toenmalige minster Andrews. De bouw van de bibliotheek ging niet door omdat de gemeenteraad bestaande uit Conservative en Liberal Democrates het plan van Rogers verwierpen.

Of het voor Mecanoo een gelopen race is, valt nog te bezien. Eind juni van dit jaar heeft de English Heritage besloten dat de afwijzing van de monumentenstatus voor Madins bibiotheek heroverwogen moet worden.

Bij het ontwerpen van de nieuwe bibliotheek wordt Mecanoo bijgestaan door Merkx+Girod en Theateradvies uit Nederland en Buro Happold en Davis Langdon Schuman Smith uit Groot Brittannië. Mocht het project doorgaan dan zal de nieuwe bibliotheek naar verwachting in 2013 open gaan. De totale investeringskosten zijn geschat op 193 miljoen Britse ponden.