Nieuws

Cityförster Rotterdam wint prijsvraag Tirana

Op 2 juli werd het plan Park City, ontworpen door Cityförster Rotterdam samen met Shift architecture en landschapsarchitecte Ulrike Centmayer, uitgeroepen tot winnaar van de eerste in een serie internationale competities voor Tirana.

De jury onder voorzitterschap van burgemeester Edi Rama waardeerde de keuze van het team om het masterplan voor een groter gebied dan de eigenlijke competitielocatie te ontwikkelen. De tweede prijs ging naar Baukuh uit Genua en de derde prijs naar D&C Partners uit Tirana.

De vijf hectare grote prijsvraaglocatie bevindt zich in het volop in ontwikkeling zijnde westen van de stad, tussen een in onbruik geraakte landingsbaan en de rivier de Lana. De gemeente wil het gebied transformeren tot een hoogstedelijk woonmilieu met publieke en commerciële voorzieningen. Park City is een plan voor de gehele strook tussen landingsbaan en rivier. Het vormt een stedenbouwkundige schakel tussen deze twee landschappelijke elementen die beide op een heel eigen manier worden getransformeerd tot Runway Park en Lana Park. De gebouwde structuur van Parkcity (385.000 m2 bruto vloeroppervlak) bestaat uit een mix van drie gebouwtypologieën: stroken, torens en gesloten bouwblokken. Zij worden ontsloten door een nieuwe hoofdweg die er voor zorgt dat de beide parken autovrij kunnen worden gemaakt.

Na deze prijsvraag volgen er nog vier internationale prijsvragen voor masterplannen in Tirana. Onder de participerende bureaus zijn prominente internationale bureaus als Chipperfield architects, Jean Nouvel, Bolles+Wilson en MVRDV. Tirana heeft de laatste jaren locale projectontwikkelaars gekoppeld aan internationale architecten. Met deze strategie hoopt burgemeester Edi Rama de huidige bouwwoede in Tirana om te zetten in de ontwikkeling van een kwalitatieve stad. De voormalige kunstenaar markeerde het begin van zijn ambtstermijn met spectaculaire sloopprojecten in combinatie met een nog steeds voortdurende project om de grijze socialistische architectuur in heldere kleuren te schilderen volgens kleurenschema’s van internationale architecten en kunstenaars. Nu de verf van de eerste projecten begint te verbleken is het tijd voor een meer structurele en constructieve transformatie van Tirana.