Nieuws

Genomineerden AM NAi Prijs 2008 bekend

Voorwaarde om mee te kunnen doen aan de AM NAi Prijs, is dat de architect ten tijde van de oplevering, nog geen veertig is.

Voor deze editie werden 76 projecten ingezonden. De jury bestaande uit Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM), Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en juryvoorzitter Ole Bouman (directeur NAi), bezocht een selectie van bouwwerken die in aanmerking kwamen voor nominatie.

Uiteindelijk werden de volgende gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company. I

De jury over de vier genomineerde gebouwen:

– Witbrant West in Tilburg van JMW: “Met hun glazen puien, zowel aan het balkon als aan de galerij, maken de woningen een gerieflijke indruk. Het neutrale grid biedt ruimte voor toekomstige veranderingen in indeling en gebruik. Dit draagt sterk bij aan de duurzaamheid van het complex.”

– Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock: “Het demontabele paviljoen voor het stadsstrand in het centrum van Rotterdam laat zien hoe met beperkte middelen een sterke blikvanger tot stand kan worden gebracht.”

– Villa Overgooi in Almere van Next Architects: “De manier waarop de architect erin is geslaagd om vanuit de gecompliceerde situatie van een collectief opdrachtgeverschap tot een zo overtuigend woongebouw te komen, verdient veel waardering.”

– Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company : “De architectuur van de woning in de Veluwse bossen is uitgesproken expressief, zonder meedogenloos te worden. Ook conceptueel en landschappelijk is het een overtuigend ontwerp.”

In november wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit bureau wint een geldbedrag van 10.000 euro.