Nieuws

Groen licht voor MVRDV’s Eco-City in Spanje

De regering van de Spaanse autonome regio Rioja heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de uitbreiding van Logroño, hoofdstad van de Noord Spaanse regio. Het door MVRDV ontworpen plan bestaat uit 3.000 woningen in de sociale sector en bijbehorende voorzieningen als scholen, buurtcentra en sportfaciliteiten. De nieuwe stadsbuurt is zelfvoorzienend door middel van hernieuwbare energie en daardoor CO2-neutraal.

Het gebied van 56 hectare nestelt zich ten noorden van de stad tussen en deels op twee heuvels. Het plan is zeer compact, waardoor het effect op het landschap minimaal is: slechts tien procent van het gebied is bebouwd met een meanderend bouwlint gepositioneerd op de optimale hoogtelijn. De bouwvolumes zijn verdeeld in twee geschakelde delen die op de steilheid van de heuvel reageren, waardoor alle 3.000 woningen van het uitzicht profiteren. De lager gelegen daken in het bouwlint doen dienst als openbare ruimte, ingeweven in het plan zitten scholen, horeca, parkeergarages, buurtcentra en sportfaciliteiten.

Het overgebleven landschap wordt een Ecopark, een mix van park en energie productie. Door de oriëntatie op het zuiden kan op eenvoudige wijze zonne-energie worden gegenereerd. Tegen de heuvels en op de daken van de hogere gebouwen wordt een tapijt van goudkleurige zonnecellen gelegd. Op de top van de heuvels staan windmolens, die behalve energiebron ook iconen in het landschap zijn. Hierdoor wordt 100% van de energiebehoefte geproduceerd en wordt de stadsuitbreiding zelfvoorziend en CO2 Neutraal. Een grijswater kringloop met natuurlijke waterreiniging versterkt het duurzame profiel van Eco-City die de hoogste Spaanse energiezuinigheidclassificatie zal verkrijgen.

Het plan maakt igebruik van het reliëf van de heuvels waardoor de bouwkosten omlaag gaan. Onderdeel van het plan is ook een kabelbaan naar de top van Montecorvo waarin een museum en uitkijkpunt wordt gebouwd. Ook zal er een onderzoek- en promotiecentrum voor hernieuwbare energie in de heuvel worden gehuisvest. De energie productie van de Eco-City zal jaarlijks de emissie van 6.000 ton CO2 besparen.

De totale investering is 388 miljoen Euro waarvan 40 miljoen voor hernieuwbare energie. MVRDV heeft de opdracht samen met bureau GRAS eind 2007 verkregen. Opdrachtgever is de stad Logroño, het project wordt ontwikkeld door de Spaanse firma’s LMB en Grupo Progea, Arup was betrokken als adviseur energie en milieu.