Nieuws

Open Monumentendag

Voor wie niet naar Venetië gaat, ook in Nederland valt er dit weekend heel wat te beleven. Op zaterdag 13 en zondag 14 september is het namelijk Open Monumentendag.

In Hilversum zijn – vanzelfsprekend –  het Raadhuis en sanatorium Zonnestraal te bezichtigen, naar ook minder bekende objecten als de voormalige Zand- en zoutbunker (ontwerp Dudok) en de Rotor Maagtablettenfabriek.

In Groningen kan men, altijd leuk, op 13 september de Manititoren beklimmen, maar er is ook een speciale route uitgezet langs zestien bouwhistorische. Er zijn gidsen aanwezig die u alles over de sporen (van het verleden) kunnen vertellen.

Op 13 september worden in Rotterdam drie bustours georganiseerd langs het Havenspoor, het Stadsspoor en het Boerenspoor. Tijdens de rit in een historische bus van de RET vertelt een deskundige gids over de geschiedenis van sporen in Rotterdam, de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en over monumenten langs de route.

Almere viert jaarlijks de Jonge Monumentendag Almere. Op 13 september organiseert CASLa in samenwerking met het Flevoziekenhuis, lezingen over en rondleidingen door de nieuwbouw. Afdelingen die nog niet in gebruik zijn en waar de bezoeker normaliter geen toegang krijgt, openen onder begeleiding van deskundige gidsen hun deuren.

Rond de 3000 monumenten zijn opengesteld,  zie de website van Open Monumentendag voor alle details.

Nog twee tips:

In Amsterdam zijn een aantal gebouwen op- en nabij de voormalige NDSM-werf opengesteld, waaronder Kraanspoor, het door Trude Hooykaas ontworpen kantoorgebouw.

De activiteiten in Eindhoven zijn dit jaar hoofdzakelijk geconcentreerd op Strijp S, het grote industriecomplex van Philips, dat wordt herontwikkeld. Duizenden mensen hebben hier gewerkt en hun sporen achtergelaten. Er zijn rondleidingen in de Hoge Rug en het Veemgebouw, waar ook verhalen zijn te beluisteren van (oud-) Philipsmedewerkers.