Nieuws

Preparty

Voor wie het is ontgaan, zondag 14 september opent de 11e editie van de Venetiaanse architectuurbiënnale voor het grote publiek.

In de dagen drie dagen voorafgaande aan de 14e, wordt het voormalige Arsenale-terrein bevolkt door Starchitecten, VIPs, journaille, paparazzi, en andere belangrijke personen. Dit zijn eigenlijk de dagen die er toe doen, de dagen waarop een cumulatie van macht en intellect plaats vindt. Dit zijn de dagen waarop organisaties zich presenteren, waar voorafgaande aan de vele onvermijdelijke borrels, ronde tafelgesprekken en symposia over actuele thema's en prangende vraagstukken worden georganiseerd . In het Nederlandse paviljoen worden op donderdag 11, vrijdag 12 en zondag 13 september tal van rondetafelgesprekken gehouden over existentiële vragen rond het zijn van architect.  Deze gesprekken worden live gestreamd (zie ook deze website voor het programma).

Het afbranden van de bouwkunde faculteit van de TU Delft vormt de aanleiding voor de Nederlandse presentatie. Want hoe treurig het ook is dat veel historie is vernietigd, de verwoesting van het faculteitsgebouw biedt ook vele nieuwe mogelijkheden.

Op 13 september zal in het Nederlandse paviljoen de ideeënprijsvraag Building for bouwkunde worden gelanceerd. De vakwereld wordt opgeroepen ideeën te genereren met betrekking tot het onderwijsgebouw van de toekomst (zowel stoffelijk als existentieel). Meer informatie over de prijsvraag is vanaf 13 september te vinden op de website Building for bouwkunde.

Voor wie de afterparty wil meemaken, de architectuurbiënnale is tot 23 november te bezoeken.