Feature

Tirana Rocks: MVRDV wint prijsvraag met ecologisch bouwen in hoge dichtheid

De stad Tirana en een internationale jury hebben MVRDV als winnaar uitgeroepen van een prijsvraag voor een nieuw masterplan. Het voorstel betreft een stadsdeel in hoge dichtheid met een park en stedelijke voorzieningen aan de oever van het meer van Tirana.

Het twintig hectare omvattende plan is gelegen in het zuidelijke deel van de Albanese hoofdstad, aan de noordzijde van een meer. Het programma omvat 225.000 vierkante meter wonen, 60.000 vierkante meter kantoor, 20.000 vierkante meter publieke voorzieningen, 60.000 vierkante meter winkels, een hotel van 15.000 vierkante meter, een parkeergarage en 20.000 vierkante meter sport- en leisurefaciliteiten. De gestapelde en scheef geplaatste bouwblokken garanderen een grote typologische variatie en zorgen voor fraaie uitzichten vanuit de woningen en spectaculaire openbare ruimten tussen de bouwvolumes. Deze bouwstijl is volgens MVRDV een verwijzing naar de typologie van bestaande architectuur in Tirana. De naam ‘Tirana Rocks’ is ontleend aan de locale steensoort waarmee de gebouwen zijn bekleed.

Een park met jacarandabomen vormt een karakteristiek element van het project en zorgt voor schaduw. De langdurig bloeiende blauwe bloemen vormen een ‘blauwe wolk’. Een promenade langs het water vormt een belangrijke ‘sociale zone’ en draagt bij aan het idee van een 'Copa Tirana'. Volgens MVRDV zorgen de dichte bebouwing en het gevarieerde programma ervoor dat de buurt aansluit op een 'ketting van parken' rondom het meer.

In 2010 moet de bouw van het 600 miljoen euro kostende project beginnen. Opdrachtgever is een groep Albanese ontwikkelaars, het projectmanagement is in handen van het Spaanse Ambito Project Management.Behalve MVRDV namen ook Bolles + Wilson en David Chipperfield Architects deel aan de prijsvraag.