Feature

01-10 Architecten winnaar “Breed, breder, breedst”

De ideeënprijsvraag Breed, breder, breedst voor een brede school en een multifunctionele accommodatie is gewonnen door 01-10 Architecten. Een gedeelde derde prijs gaat naar Frits op ten Berg en Happel Cornelisse Architecten.

'Breed, breder, breedst' is een door het Nationaal Onderwijsmuseum (Rotterdam) en architectuurcentrum AIR georganiseerde ideeënprijsvraag voor een brede school en een multifunctionele accommodatie (MFA) in Rotterdam-Zuid. Met deze prijsvraag is onderzocht wat een goed ontworpen MFA kan bijdragen aan de totstandkoming en het functioneren van een brede school. Thema's die hierin aan de orde komen zijn het meervoudige ruimtegebruik, het collectieve gebruik van het schoolplein en de uitstraling naar de buurt.

De jury, onder voorzitterschap van Thijs Asselbergs, heeft vijftig inzendingen anoniem beoordeeld en heeft drie prijswinnaars en zes eervolle vermeldingen geselecteerd.

De eerste prijs gaat naar Nico Brouwer, Igor Banusic, Martijn van Voorden en André Kwakernaak van 01-10 Architecten uit Rotterdam. De inzending IMPULSE is volgens de jury 'Een intelligente ingreep, helemaal in stijl met de speelruimte van een ideeënprijsvraag waarbij is losgekomen van het strikte programma van eisen.'

De jury heeft twee ontwerpen ex aequo als derde prijswinnaars aangewezen. Eén is voor het plan EEN FIJN OORD van Frits op ten Berg uit Amsterdam. De andere derde prijs gaat naar HORTUS LUDI van Floris Cornelisse en Ninke Happel van Happel Cornelisse Architecten uit Rotterdam.

EEN FIJN OORD valt voornamelijk op 'door de manier waarop het programma heel expliciet is gemaakt. Enkele brede school-functies zoals koken, sport en theater, zijn in dit ontwerp pregnant ruimtelijk tot uitdrukking gekomen.'

HORTUS LUDI is volgens de jury 'een zeer zorgvuldig ontworpen gebouw waarin het programma heel goed is verwerkt, met een fijnzinnige plattegrond, en met enkele prachtige vondsten voor de detaillering.'

Eervolle vermeldingen zijn toegekend aan 'BREDER' van Schiemann Weyers architects uit Rotterdam, 'CXL' van J.R. de Vries en N. van der Schaaf van BRTArchitecten uit Alkmaar, 'Double Oh-Oh' van One Architecture, 'Learning by playing' van Luchinger Eilander architects, Studio Acht en Hans Moor uit Rotterdam, 'MFL' van M3H architecten i.s.m. 1 op 1 landschapsarchitecten uit Amsterdam en 'Urban Stage' van Maartje Nuy en Matteo Kuijpers, ook uit Amsterdam.