Nieuws

5 Euro Architectuur herdenkingsmunt

Een mooi opstekertje in tijden van financiële chaos: architectuurliefhebbers kunnen investeren in waardevaste 5 Euromunten, met als thema Architectuur. Vol architectuurnamen en -boeken. Een mini architectuurencyclopedie eigenlijk.

Op de Nederlandse postzegel is het portret van Beatrix door Peter Struyken en de computer vertaald in een stippenreeks. Stani Michiels, de ontwerper van de 5 Euro herdenkingsmunt die vandaag in omloop komt, doet iets dergelijks, maar dan met Nederlandse architecten. In een spiraal staat een reeks namen van architecten. Aan de buitenste rand zijn deze namen goed leesbaar wanneer men de munt draait. De namen verkleinen geleidelijk aan naar binnen toe tot ze onleesbaar worden voor het blote oog. De positie van de namen (groot aan de buitenrand, klein in het midden) is bepaald door de aanwezigheid op Internet. Hoe meer referentie, hoe leesbaarder de naam. Koolhaas staat natuurlijk voorop, maar – verrassing – Pierre Cuypers scoort ook hoog. Wie zou er helemaal in het centrum van de spiraal staan?Op de keerzijde van de munt wordt de contour van Nederland zichtbaar gemaakt door een reeks actuele architectuurboeken. Van verre zijn dikke pillen als SMLXL en Farmax zichtbaar. Maar er staan ook minder zichtbare en wellicht minder bekende boeken gebruikt.

De verzilverde 5 Euromunt is een wettig betaalmiddel en wordt in een oplage van 350.000 uitgebracht. Hij is ‘te koop’ voor 5 Euro op postkantoren, een absoluut waardevaste belegging in architectuur. Maar wie meer wil kan ook een gokje wagen op de waardevermeerdering van de speciale uitgaven. Zo is er een sterling zilveren 5 Euro versie (oplage 30.000) te koop voor € 30,95 en een gouden 10 Euro versie (oplage 6000) voor € 194,95.

Intussen zijn wij natuurlijk reuze benieuwd naar alle namen van architecten en van de boeken. Daar willen we wel zo’n speciaal zilveren versie voor beschikbaar stellen.Wie kan alle namen van de architecten die op de 5 Euromunt staan noemen? Wie alle Boeken. Onder de inzenders met de meeste juiste antwoorden verloot ArchiNed een zilveren architectenvijfje.

Mail uw antwoord aan [email protected] ovv vijfjeskwis.