Feature

ArchiNed Index online

Hoera ArchiNed Index is online! Daarmee is de eerste fase van de vernieuwing van de gehele ArchiNed-website een feit. In ArchiNed Index zijn de oude rubrieken Sites en Architectenkeuze geïntegreerd en uitgebreid met een projectendatabase.

In 1997 was ArchiNed de eerste website die Nederlandse architecten en aan architectuur gerelateerde instellingen in de 'portal' ArchiNed Sites verzamelde. Het was toen onze ambitie/verwachting dat – gegeven de prachtige presentatiemogelijkheden van het internet– in korte tijd elke architect een website zou hebben, en wij als architectuurportal dus een totaaloverzicht van het gehele architectenbestand zouden kunnen bieden. Dat viel tegen. De acceptatie van internet onder architecten verliep trager dan verwacht. Samen met de BNA werd daarom in 1998 de adressen- en presentatie database Architectenkeuze opgezet. Daarin konden alle architecten (later kwamen daar ook andere ruimtelijk ontwerpers bij) gratis met naam- en adresgegevens worden opgenomen. ArchiNed-leden kregen de mogelijkheid zich door middel van tekst en een projectpresentatie uitgebreider te profileren. Voor het eerst was er een soort 'gouden gids' met adresgegevens, links en extra informatie voor architecten beschikbaar.

Nu tien jaar later is er wel wat veranderd. De BNA heeft zich na de hulp in de startjaren teruggetrokken, andere disciplines zijn toegelaten, er is tegenwoordig nauwelijks nog een architectenbureau in Nederland te vinden dat geen website heeft, en ArchiNed is niet meer de enige architectuursite met een architectendatabase – goed voorbeeld doet kennelijk goed volgen.

Het onderscheid op de ArchiNed-website tussen Sites, met links naar alle partijen in de architectuur (mits ArchiNed-lid) en de veel uitgebreidere informatie van Architectenkeuze (alleen voor ontwerpers) werd enigszins artificieel. Met de noodzakelijke vernieuwing van het CMS (de content management programmatuur aan de achterzijde van ArchiNed) is tegelijk de oude ambitie van stal gehaald om het gehele architectonische veld, inclusief instellingen, bedrijven, onderwijs et cetera, in één bestand toegankelijk te maken.

De ArchiNed Index geeft alvast een indruk van de nieuwe vormgeving van de hand van ontwerper Rogério Lira. We willen dat ArchiNed visueler oogt, zonder dat dit ten kosten gaat van de geschreven inhoud, maar het beeld moet ook rustig blijven vandaar dat gekozen is voor een compact lettertype (Georgia) en per rubriek duidelijk te onderscheiden kleuren. De Nieuwe ArchiNed-website zal er niet alleen anders uitzien, er zal ook meer informatie aan elkaar worden gekoppeld. Hoe dat werkt is te zien in de ArchiNed Index. Met ArchiNed Index wordt het gehele architectonische veld, inclusief instellingen, bedrijven, onderwijs et cetera, in één bestand toegankelijk gemaakt.

Het Gouden-Gids-achtige karakter dat kenmerkend was voor Architectenkeuze, is gehandhaafd en uitgebreid; naast NAW-gegevens wordt van alle bedrijven en instanties ook het webadres getoond. ArchiNed-leden – herkenbaar aan de ster voor de naam – hebben een uitgebreide profielomschrijving. Anders dan bij Architectenkeuze zijn nu ook de projecten van ontwerpers – architecten, interieurarchitecten, stedenbouwers als landschapsarchitecten – ontsloten, op zowel locatie (welke projecten van ArchiNed-leden staan er in Enschede?) als op soort (toon musea die door ArchiNed-leden zijn ontworpen).

De komende weken wordt ArchiNed Index op zijn robuustheid getest. Als dat allemaal enigszins naar wens verloopt, zal de gehele ArchiNed site stap voor stap worden vernieuwd. Voor het einde van dit jaar moet de operatie in zijn geheel zijn afgerond.

Reclameboodschap: de lancering van ArchiNed Index is natuurlijk een mooi moment om ArchiNed-lid te worden. Vooral omdat de presentatiemogelijkheden nu nog uitgebreider zijn en het gratis Boek-van-de-Maand welkomstgeschenk deze keer wel heel erg mooi is.