Feature

Prijswinnaars oktober

In de maand oktober zijn er – naast de al eerder bekendgemaakte winnaars van de Internationale Staalprijs en de Breed, Breder, Breedst scholenbouwprijsvraag – meerdere winnaars te melden.

Dutch Design Awards

Op zaterdag 18 oktober 2008 werden de Dutch Design Awards uitgerijkt. Voor de categorie Ruimtelijk waren er de volgende winnaars:

Beste privaat interieur: Villa1 door Powerhouse Company

Powerhouse Company ontwierp de villa als een 'gesamtkunstwerk'. De jury prees onder meer de boekenkast, die tevens als constructief element het dak draagt. Villa 1 is ook genomineerd voor de AM NAi Prijs 2008.

Beste openbare ruimte: Stationsplein in Apeldoorn

Lodewijk Baljon landschapsarchitecten ontwierp het inrichtingsplan. Het stedebouwkundig plan is van Hans Davidson. Het hoogteverschil, ontstaan door de fietstunnel onder het spoor, is een attractie door het lichtspel achter een glazenwand. Kunstenares Giny Vos maakte een choreografie van een miljoen LED's die een zandverstuiving verbeelden.

Beste tentoonstellingsontwerp: Onzichtbaar Werk

Onzichtbaar Werk is een virtuele wandeling door het werk van de landschapsarchitecten Michael van Gessel en Patrick Mc Cabe in de oude Nettenfabirek (Apeldoorn), waar d.m.v. sensoren 68 projectoren in werking worden gezet. Er ontstaat een 600 vierkante meter groot ‘tapijt’ met beelden in hoge resolutie.

Beste publieke interieur: Sportdomes

Customr ontwierp in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester een luchtplaats naast een bajesboot te Zaandam. De opdracht was om een eenvoudig te ontmantelen constructie te ontwerpen waarbij gevangen visueel contact hebben met de buitenweeld zonder dat ze zelf herkenbaar gezien kunnen worden.

Hofjes, een nieuw leven voor een klassiek model

De ontwerpwedstrijd 'Hofjes, een nieuw leven voor een klassiek model' werd uitgeschreven door de Stichting BRAVVO.

Eerste prijs: Behaaglijk Hof door Froukje Nauta en Marian de Vries

Tweede prijs: Witwassen door Karlijn Looman en Jet Schaap

Derde prijs: Inside/Outside Treehouse door Anja Janssen

Eervolle nominatie: Wie woont hier door Koen de Boo, Tim Tutert en Robbert Jan van der Veen en Schelpenhof door Gert-Jan Wisse.

Roombeek wint prestigieuze Europese prijs

Het project Roombeek in Enschede heeft in de eindronde van de 7e European Urban and Regional Planning Awards (EURPA), georganiseerd door het European Council of Spatial Planners (ECTP), in de categorie ‘Regional Participation’ de gedeelde eerste prijs gewonnen. Roelof Bleker, wethouder stedelijke ontwikkeling & cultuur van de gemeente Enschede en Peter Kuenzli, voormalig directeur van het projectbureau Wederopbouw/Roombeek namen de prijs op 23 oktober namens het projectteam onder leiding van de gemeente Enschede in Dublin Castle in ontvangst.

De directe invloed van burgers en instellingen op de wederopbouw van de wijk na de vuurwerkramp in 2000 gaf voor de jury de doorslag. Ook de slimme opzet van de wijk en de heldere samenhang in het werk van planologen, stedenbouwkundigen en architecten wordt geroemd.

Autodesk BIM Award

ONL [Oosterhuis_Lénárd] heeft de Autodesk BIM Award gewonnen voor hun innovatieve maatwerk en file-to-factory strategieën. De prijs wordt uitegrijkt door Autodesk (bekend van o.a. AutoCAD).

ONL haalde onlangs ook de opdracht binnen (middels een besloten prijsvraag) voor een nog te realiseren 1,8 kilometer lange dam van stilte langs de A2 snelweg bij Haarrijn, Utrecht. Deze barrière beschermt de toekomstige woonwijk Haarrijnseplas tegen het geluid van de A2 en vormt een geheel met commerciële bebouwing op het bedrijventerrein

StudentenSTAALprijs 2008

Voor het studiejaar 2007/2008 heeft de Vereniging Bouwen met Staal prijzen ter beschikking gesteld voor afstudeerwerk van studenten aan de Hogescholen, de Academies van Bouwkunst en de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. De studentenSTAALprijs brengt waardering tot uiting aan studenten, die in de laatste fase van hun opleiding een belangrijk gedeelte van hun afstudeerwerk aan staal hebben gewijd. Het afstudeerwerk kan een ontwerp, constructie, onderzoek, productontwikkeling of een combinatie daarvan zijn.

Onder de in totaal 16 inzendingen vielen er 8 prijzen:

Architectuurprijs (HBO):

eerste prijs ‘Het Park Rotterdam’ door ing. Dirk de Groot en ing. Mark van Loenhout, Avans Hogeschool Tilburg, afdeling Bouwkunde, differentiatie architectuur

Techniekprijs (HBO): geen inzendingen

Onderzoeksprijs (HBO):

eerste prijs voor 'Voorontwikkeling alternatief stalen brugdek' door ing. Jaco de Ruiter, Hogeschool Rotterdam, afdeling Civiele Techniek

tweede prijs voor'Offshore windmolenfundaties in diep water’ door ing. Janpeter Stoker en ing. Wouter Sitem, Hogeschool Utrecht, afdeling Civiele Techniek, gebouwde omgeving

Architectuurprijs (universitair):

eerste prijs voor ‘Building Farm – A Construction and demolition waste recycling centre in East Berlin’ door ir Janita Han Pei Ling, Technische Universiteit Delft, faculteit Bouwkunde

Techniekprijs:

eerste prijs voor ‘Overkapping in Diergaarde Blijdorp’ door ir Saskia Kieboom, Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde, constructief ontwerpen

Onderzoeksprijs (universitair):

eerste prijs voor ‘Design rule for lateral torsional buckling of channel sections’ door ir Karin de Louw, Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde

tweede prijs (1) voor ‘Hoogbouw, gebouwvorm & windbelasting’ door ir Ying Ying Ip, Technische Universiteit Delft, faculteit Bouwkunde,  building technologie

tweede prijs (2) voor ‘Lateral-torsional buckling of coped beams with fin-plates as end support connection’ door ir Charalampos Bouras, Technische Universiteit Delft, faculteit Civiele Techniek & Geowetenschappen

Inventiviteitsprijs  (universitair):

‘Building Farm – A Construction and demolition waste recycling centre in East Berlin’ door ir Janita Han Pei Ling,  Technische Universiteit Delft, faculteit Bouwkunde

schapenstal door 70F Architecture

World Architecture Festival Awards

Tijdens het World Architecture Festival heeft het Nederlandse bureau 70F Architecture met het project Sheep Stable de eerste prijs gewonnen in de categorie Pleasure. Het World Architecture Festival vonnd plaats van 22 tot en met 24 oktober in Barcelona. Naast de prijswinnaars per categorie zijn er ook enkele highly commended projects geselecteerd waaronder huis IJburg van Marc Koehler Architects (categorie Private Houses), The Bluecoat van biq stadsontwerp bv (categorie Old and New), Parkrand van MVRDV (categorie Housing) en het Agora theater van UNStudio (categorie Culture).

Om mee te dingen naar de felbegeerde awards kunnen architecten jaarlijks een gerealiseerde project aanmelden tegen betaling van €500,-.

Competition for the realisation of Mobile Floating Architecture

In het kader van de IBA-see, de Internationale Bauausstellung IBA Fürst-Pückler-Land hebben J.C. van Noort i.s.m. W.F. van Alebeek een prijs gewonnen voor een drijvende woning.

Zwarts & Jansma Architecten wint Routepluim

De Routepluim, die dit jaar voor het eerst uitgereikt werd door Rijkswaterstaat, onderscheidt 'inspirerende projecten die hebben bijgedragen aan de kwaliteit van de infrastructuur en het omliggende gebied'. De prijs werd in het leven geroepen door de Rijksadviseur voor de infrastructuur en de Vormgevingsadviesgroep (VAG) van Rijkswaterstaat.

Zwarts & Jansma Architecten heeft met het Randstadrailstation Beatrixlaan in Den Haag de Routepluim in de categorie ‘Civiele Kunstwerken’ gewonnen.

Nederlands gebouw wint nationale architectuurprijs in de Verenigde Staten

Rietveld Architects New York is onderscheiden met een Amerikaanse architectuurprijs. Het bureau ontwierp ondermeer een kantoorgebouw in Rijnsweerd (Utrecht). De Award of Merit, toegekend door de Society of American Registered Architects (SARA), werd uitgereikt op 17 oktober in Coral Gables bij Miami, Florida. Het kantoorgebouw in Utrecht bestaat uit bijna 30,000 m2 en is begin dit jaar in gebruik genomen door PriceWaterhouse Coopers, VSB Fonds en CMS Derks Star Busmann. Het project is ontwikkeld door Fortis Vastgoed. 'Het is bijzonder om te zien dat de Nederlandse architectuur op wereld niveau nog steeds zo’n grote rol speelt', aldus Rietveld Architects New York.