Nieuws

Prijswinnaars september

In september is weer een groot aantal prijzen uitgedeeld.

Besloten prijsvraag

Het in Rotterdam gevestigde Casanova Hernandez architecten heeft een besloten prijsvraag gewonnen met het project 'Intertwined landscapes'. Het voorstel is een interventie in de publieke ruimte langs de M2 metrolijn in Lausanne. Het project zal worden gerealiseerd in 2009.

Let there be light in the street

De wedstrijd voor een feestelijk lichtontwerp voor de Amsterdamse Czaar Peterstraat is gewonnen door architect en buurtbewoonster Atalja Willemen. De vakjury onder leiding van James Veenhoff maakte middenin de Czaar Peterstraat de uitkomst van de publieke stemming bekend. Het ontwerp Mystery Trees wil de karakteristieke bomenrij in de straat aanlichten in een regenboog van kleuren, die wisselt per seizoen.

Met het winnend lichtplan wil Atalja Willemen de karakteristieke hoge bomen van de Czaar Peterstaat benadrukken en de identiteit van de straat versterken. 'Ik hoop dat in de toekomst iedereen praat over de regenboogbomenstraat! Mijn lichtplan verandert met de seizoenen. In de winter grillig en mysterieus, en in de zomer vol en subtiel. En natuurlijk op zo'n manier dat de bewoners er geen last van zullen hebben.' Tijdens het Upperground Festival dat op 13 september in de Czaar Peterstraat plaatsvond maakten bezoekers in totaal 34 lichtontwerpen. Een vakjury met James Veenhoff (Amsterdam Fashion Week), ontwerper Anouk Jansen en lichtexpert Nikoo Dekker nomineerde hieruit drie ontwerpen. Het publiek bepaalde vervolgens via internet en stemkaarten dat Mystery Trees het winnende ontwerp is. De lichtontwerpwedstrijd Let there be light in the street  is een initiatief van Nelleke de Lange van Spiegelatelier Sight Motion.

Twentse Vastgoedprijs 2008

Twentse Vastgoedprijs 2008 is gewonnen door de Gemeente Almelo met het project IISPA, de Internationale Indoor Sport Accommodatie Almelo ontworpen door Koppert + Koenis Architecten. Het IISPA biedt ruimte voor breedte- en topsport, en is het grootste indoorsportcomplex van Twente.  Vorig jaar heeft de gemeente Almelo deze prijs ook gewonnen met het Binnenstadsplan. Andere genomineerden dit jaar waren het Muziekkwartier Enschede en pop- en cultuurpodium Metropool in Hengelo. De plannig is dat het IISPA wordt opgeleverd in het najaar van 2009.

2008 International Architecture Awards

Sinds 2005 selecteren The Chicago Athenaeum (Museum of Architecture and Design and Metropolitan Arts Press Ltd) in nauwe samenwerking met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies een lijst met toonaangevende geraliseerde architectuurprojecten. Volgens de organisatoren is de prijs een barometer voor de stand van de architectuur. Iedereen kan projecten inzenden. Dit jaar zijn 114 projecten geselecteerd waaronder een aantal Nederlandse projecten:

– De Citadel (Almere) ontworpen door Christian de Portzamparc;

– De Openbare Bibliotheek (Amsterdam) door Jo Coenen & Co Architekten;

– Woningbouwproject Geuzenveld (Amsterdam), FARO Architecten;

– Woning Steigereiland (Amsterdam), FARO Architecten;

– Atlasgebouw WUR, Wageningen, Rafael Viñoly Architects PC. i.s.m. Van den Oever, Zaaijer en Partners;

– Park Zandweerd (Deventer), Skidmore, Owings & Merrill.

In Beijing werd OMA's CCTV Television Headquarters geselecteerd.

Juryleden 2008: Rick Bell (Executive Director New York chapter/American Institute of Architects), Joseph E. MacIsaac (President Knoll International), Henry Smith-Miller (Smith-Miller + Hawkinson), David J. Weinger (David Jay Weiner Architects) en Michael Manfredi (Weiss/Manfredi).

Ontwerp Royal Haskoning in Dubai genomineerd voor de Middle East Architect Award 2008

Het ontwerp voor de Iconic Bridge naar het Welcome Island van Palm Jebel Ali in Dubai (VAE) waarvan een presentatie onderdeel uitmaakt van de expositie Luxe en decadentie die te zien is in het Architectuur Centrum Nijmegen is genomineerd voor de Middle East Architect Award 2008.

De bekendmaking van deze prestigieuze prijs zal plaats vinden op woensdag 8 oktober 2008 in Dubai. Het architectonisch ontwerp van de brug valt op door de gedurfde ruimtelijke scheiding tussen het dek en de twee pylonen. Ondanks de forse afmeting lijkt het dek te zweven in een elegant web van kabels. De brug voor automobilisten, fietsers en voetgangers verbindt de 250.000 nieuwe eilanders met het vaste land en is voorbereid op toekomstige uitbreiding voor openbaar vervoer. Naast het verkeer draagt de brug tevens de hoogspanningskabels, de hoofdwaterleiding, het hoofdriool en datacommunicatie naar Palm Jebel Ali. Dankzij de volledige vrije ligging in de ruimte is de brug van alle kanten goed zichtbaar en profileert de brug zich als een herkenbaar icoon voor Palm Jebel Ali.

Brunel Award voor Station Bijlmer Arena

Het station Amsterdam Bijlmer ArenA heeft opnieuw een internationale prijs in de wacht gesleept. Het gaat om de Brunel Award. Deze wereldwijde ontwerpprijs wordt toegekend aan spoorweg architectuur en industriële ontwerpen die een bijzondere bijdrage leveren aan de kwaliteit van railinfrastructuur. Het station Amsterdam Bijlmer ArenA is een gezamenlijk ontwerp van de architecten van ARCADIS en het Britse Grimshaw in opdracht van ProRail en de gemeente Amsterdam. De uitreiking had plaats in Wenen door D. Perrauld, voorzitter van de jury in het kader van de jaarlijkse Watford Conference voor ontwerpers in de spoorsector.

Archie 2007/08

Nadat heel Twente zich mocht uitspreken over welk gemeentehuis het mooiste is, werd op dinsdagavond 30 september in Nijverdal de Archie 2007/08 aan de winnaar uitgereikt. Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur in de gemeente Hellendoorn, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, kreeg de meeste stemmen. De competitie werd voor de zesde maal georganiseerd door het Architectuurcentrum Twente.

Fritz-Höger-Backstein-Preis 2008

Ontwerp de Eekenhof in Enschede van Claus en Kaan Architecten wint de tweede prijs in de Fritz-Höger-Backstein-Preis 2008, een Duitse prijs voor het meest innovatieve gebruik van baksteen.

De eerste prijs ging naar Königs Architecten uit Keulen voor hun ontwerp van een kerk, de St. Franziskus in Regensburg (DE) en de derde prijs naar Kahlfeldt Architecten, Berlijn (DE) voor de ombouw van een tramremise naar een woonhuis.

Verdere eervolle vermeldingen gingen naar David Chipperfield Architects, Rapp + Rapp, beide gevestigd in Berlijn, Johannes Götz, gevestigd in Köln en Hillekamp + Weber architektenstudio, gevestigd in Mönchengladbach.