Nieuws

Rem Koolhaas in Europese “raad van wijzen”

De Nederlandse architect Rem Koolhaas is gevraagd zitting te nemen in een reflectiegroep die zich op verzoek van de regeringsleiders in Europa gaat bezinnen op de toekomst van de Europese Unie op langere termijn. De commissie wordt geleid door de Spaanse oud-premier Felipe Gonzalez.

Andere leden zijn de Letse oud-president Vaira Vike-Freiberga, de Finse Nokia-topman Jorma Ollila, de Poolse oud-president Lech Walesa en de vroegere Italiaanse EU-commissaris Mario Monti.

De commissie is een initiatief van Nicolas Sarkozy. De Franse president wilde onder andere dat de groep zou gaan nadenken over de grenzen van Europa, omdat hij tegen toetreding van Turkije is. Maar de andere EU-leiders haalden dat onderwerp van de agenda.

De commissie zal nadenken over hoe de EU er uit moet zien tussen 2020 en 2030 en zal zich buigen over zaken als globalisering, migratie, klimaatverandering, internationale veiligheid en concurrentiekracht van de EU.

De EU-leiders hebben donderdagavond 16 oktober tijdens een top in Brussel ingestemd met de voordracht van de kandidaten. De raad zal in 2010 rapporteren.