Feature

Winnaars Nationale Staalprijs 2008

Tijdens de Nationale Staalbouwdag op 23 oktober 2008 zijn de winnaars van de Nationale Staalprijs 2008 bekend gemaakt.

De winnende projecten zijn:

Kantoorgebouw Kraanspoor (Amsterdam), door Ontwerpgroep Trude Hooykaas bv uit Amsterdam

Categorie: Utiliteitsbouw (55 inzendingen):

Uit het juryrapport: “Het bijzondere concept waarbij een oude betonnen kraanbaan een nieuw leven krijgt als fundament voor een eigentijds kantoor is een inspirerend voorbeeld van respectvol hergebruik van industrieel erfgoed.”

Treinstellenhal Nedtrain (Haarlem), door ADP architectuur design en planning uit Amsterdam

Categorie: Industriebouw (10 inzendingen):

Uit het juryrapport: “De bijzondere functie van deze hal is moeiteloos afleesbaar. De vormgeving van de staalconstructie – inclusief de driescharnierspanten – getuigt van grote precisie.”

Renovatie pakhuis Jobsveem tot woongebouw (Rotterdam), door Mei Architecten en stedenbouwers B.V. uit Rotterdam

Categorie: Woningbouw (12 inzendingen):

Uit het juryrapport: “Het rijksmonument Jobsveem krijgt op indrukwekkende wijze een nieuwe functie, met behoud van het authentieke karakter. De subtiele en vanzelfsprekende toevoeging van nieuw staal aan de oorspronkelijke gietijzeren constructie geeft het gebouw extra kwaliteit.”

Fietsbrug ‘t Sasje (Amersfoort), door Bureau Van Roosmalen/Van Gessel uit Delft 

Categorie: Infrastructuur  (18  inzendingen):

Uit het juryrapport: “Het ‘mysterieuze’ ophaalsysteem geeft zijn werking niet direct prijs. Pas na zorgvuldig kijken volgt de verrassing: een handlier. ‘Mooi gedetailleerd’, ‘origineel’ en ‘eigentijds’ zijn slechts enkele van de kwalificaties van de winnaar onder de ingezonden bruggen.”

Kunstwerk Kooi-met-geen-poema-er-in (Apeldoorn), ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Maarten de Reus

Categorie: Karakterstieke stalen bouwdelen en beeldenden kunst (54 inzendingen)

Uit het juryrapport: “Het kunstwerk speelt met de toeschouwer en dat is spannend. Hier is slim omgegaan met de krachtswerking in de verbindingen in relatie tot het minimale materiaalgebruik. Voor deze constructie bleek de gangbare software niet toereikend. Het bewijst de perfecte beheersing van de ontwerpers van het constructiemateriaal staal.”

De jury – onder voorzitterschap van architect Chris Vegter – koos de winnaars  uit in totaal 149 inzendingen. Deze projecten zijn geheel of grotendeels in staal uitgevoerd. Ze zijn in 2007 of 2006 voltooid.