Nieuws —

Erick van Egeraat bouwt nieuw stadhuis in Boedapest

EEA/ONL

Erick van Egeraat heeft de internationale competitie voor het ontwerpen van een stadhuis in het centrum van Boedapest gewonnen. Een jury selecteerde zijn voorstel uit een groep van 18 deelnemers, waar ook ONL deel van uitmaakte.

Het ontwerp van EEA combineert de restauratie van het bestaande, 18e-eeuwse gebouw in barokke stijl met nieuw te bouwen futuristische vleugels zodat een hedendaags centraal plein ontstaat. Hiermee komt een eind aan de bijna drie eeuwen durende onzekerheid over bestemming van het gebouw – gebouwd als tehuis voor gehandicapten werd het spoedig een legerbarrack, later volgde nog andere bestemmingen –  en deze unieke locatie in het hart van Boedapest.

Het nieuwe stadhuis moet transparantie en democratie uitstralen. Door de open binnenhoven en de mogelijkheid tot flexibel gebruik zal het kunnen fungeren als een Forum voor de inwoners van Boedapest.

Het ontwerp van Erick van Egeraat integreert drie afzonderlijke functies: cultuur, ondernemerschap en bestuur. Het biedt directe toegang tot het ondergrondse metrostation. De begane grond van het gebouw is geheel toegankelijk voor het publiek en bevat onder meer winkels, cafés en restaurants. De verdiepingen bestaan voornamelijk uit kantoren, zowel voor het stadsbestuur als voor de vrije verhuur, en een design hotel.

Het bestaande gebouw met haar gesloten, barokke gevel, wordt doorgezet in een semi-open structuur van organische zuilen die vervolgens uitmonden in een open zuilengalerij en die de toegangspoort tot het nieuwe complex vormt. De meest publieke ruimte in het project is het Culturele Forum, dat strategisch geplaatst is in het centrum van het complex. Hier bevindt zich een multifunctioneel auditorium dat geschikt is voor het houden van conferenties en tentoonstellingen.

De inzending van ONL kreeg een derde prijs. ONL werkt momenteel overigens aan het 30.000 m2 CET [Central European Time] project in het centrum van Boedapest aan de Donau.