Nieuws

Villa 1 van Powerhouse Company wint AM NAi Prijs 2008

Villa 1 op de Veluwe ontworpen door Powerhouse Company werd op zaterdag 8 november bekroond met de AM NAi Prijs 2008.

De tweejaarlijkse AM NAi Prijs voor het beste gebouw dat in de voorgaande twee jaar is gebouwd door een architect jonger dan 40 jaar, is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en AM.

De prijs, een geldbedrag van 10.000 euro, werd in het NAi uitgereikt door Mariet Schoenmakers, directeur AM Concepts. De juryleden Mariet Schoenmakers, Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en Ole Bouman (directeur NAi) waren het snel over de winnaar eens: "Schoonheid is in de architectuur meestal een betrekkelijk begrip. Maar af en toe komt het voor dat die schoonheid zo overweldigend is, dat je er wel voor door de knieën moet gaan. Bij Villa 1 van Powerhouse Company is dat het geval."

Uit het juryrapport: "De jury is van mening dat de villa al bij oplevering als een klassieker kan worden beschouwd. De jury is erg onder de indruk van de architectonische kwaliteit die de ontwerpers Nanne de Ru en Charles Bessard bij hun eerste gerealiseerde bouwwerk tot stand hebben gebracht. Ze zijn er in geslaagd het zichtbare plezier dat beiden bij het ontwerpen moeten hebben gehad in de architectuur tot uitdrukking te laten komen."

Villa 1 concurreerde met Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock en Villa Overgooi in Almere van Next Architects. Alle gebouwen worden belicht in de kleine tentoonstelling ‘Feiten & Vormen’ die te zien is in de foyer van het NAi, en in het boek ‘Facts & Forms’ dat naar aanleiding van de AM NAi Prijs 2008 is uitgegeven.

Op de website van het NAi kon 'het publiek' een stem uitbrengen. De publieksprijs ging naar het Witbrant West in Tilburg van JMW.