Nieuws

LAI 2008 en Mart Stamprijs 2008

Donderdag 27 november werden in de Lichtfabriek te Haarlem de Lensvelt de Architect interieurprijs 2008 en de Mart Stamprijs 2008 uitgereikt ten overstaan van genodigden uit de wereld van interieur en ontwerp.

Boven: interieur kantoorpand van reclamebureau Wieden + Kennedy door NEXT Architects

Onder: Plastic Nature door Alexander Pelikan

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2008 (LAi prijs) werd uitgereikt aan NEXT Architects voor hun ontwerp van het kantoorpand van reclamebureau Wieden + Kennedy in Amsterdam. Voor het achtste achtereenvolgende jaar werd de prestigieuze prijs, opgezet door Lensvelt, ontwerper en producent van projectmeubilair en vakblad de Architect, uitgereikt aan het meest vernieuwende en professionele interieurproject van 2008. Bart Reuser van NEXT Architects nam de prijs in ontvangst van Hans Lensvelt. NEXT Architects ontving de speciaal vormgegeven LAi Award, 12.000 euro en uitgebreide publicatie in ‘de Architect interieur’ van november. De LAi wil een bijdrage leveren aan het versterken van de professionaliteit en het stimuleren van vernieuwing in deze sterk groeiende discipline. Met de jaarlijkse uitreiking van de prijs beoogt de LAi de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdrachtgevers nader tot elkaar te brengen. Ontwerpers uit Nederland en België met een erkende opleiding in (interieur)-architectuur of design kunnen meedingen naar de prijs.

Ook werd, voor de tweede keer, de Mart Stamprijs uitgereikt aan de maker van het meest vernieuwende stoelontwerp van 2008, Plastic Nature van Alexander Pelikan. De jury koos voor Plastic Nature vanwege het feit dat de stoel een vernieuwend maakproces combineert met een verrassend en geslaagd resultaat. De aanmoedigingsprijs voor jonge ontwerpers, in het leven geroepen door stoelenfabrikant Thonet en vakblad de Architect, heeft als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt. Aan de Mart Stamprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Tot de inzenders behoren overwegend jonge ontwerpers die met de prijs de sprong naar een groter publiek willen maken. Van de 49 inzendingen selecteerde de jury 12 ontwerpen die zij om uiteenlopende redenen interessant vond. Vervolgens nomineerde de jury unaniem drie inzendingen, die met kop en schouders boven de andere uitstaken: ‘Chair One’ die Matej Chabera maakte als afstudeerproject aan de Rietveld Academie te Amsterdam, ‘Plastic Nature’ van Alexander Pelikan en ‘Lage Leunstoel’ van Tiddo de Ruiter.