Nieuws —

MVRDV wint ontwikkelaarsprijsvraag Gwanggyo Power Centre, Zuid-Korea

Redactie

Het Daewoo Consortium heeft bekend gemaakt dat MVRDV de ontwikkelaarsprijsvraag voor een nieuw stadscentrum in de toekomstige stad Gwanggyo – 35km ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul – heeft gewonnen.

Het plan bestaat uit een serie begroeide heuvelachtige gebouwen met een grote programmatische diversiteit. De stadskern – een zogenaamd Power Centre – moet als katalysator dienen bij de verdere verdichting en ontwikkeling van de nieuwe stad. Het nieuwe centrum is één van de twee voorziene stadscentra van de toekomstige nieuwe stad. Sinds het begin van de eeuw worden lokale centra met een hoge dichtheid en een gevarieerd programma in de Koreaanse stedenbouw toegepast. Deze knopen bestaan uit een mix van publieke en culturele voorzieningen, retail, woningbouw, kantoren en vrijetijdsvoorzieningen en genereren nieuw leven in voorstedelijke gebieden en stimuleren verdere ontwikkelingen hier omheen: de 'Power Centre strategie'.

Het programma van het Gwanggyo Power Centre, een stad voor 77.000 inwoners, omvat 200,000m2 woningbouw, 48,000m2 kantoren, 200,000m2 culturele faciliteiten, retail, leisure en onderwijs, en 200,000m2 parkeergelegenheid. De elementen van het gevarieerde programma zijn ontworpen als ringen. Door deze ringen naar buiten te duwen krijgt elk onderdeel van het programma een buitenruimte. De beplanting rondom deze terrassen heeft een circulatiesysteem van verdieping naar verdieping en voorziet in de opslag van water en de irrigatie van de beplanting. De daken en de terrassen zijn beplant met buxusstruiken. Dit verticale 'park' verbetert het binnenklimaat in het gebouw en de ventilatie. Het vermindert het energie- en waterverbruik. De site is omgeven door een prachtig meer en beboste heuvels. MVRDV wil met dit ontwerp een nieuw landschap creëren dat een verbinding maakt met het aanwezige omringend groen en de bestaande groene kwaliteiten vergroot.

Het verschuiven van de verdiepingen veroorzaakt als tegeneffect holle kernen, waardoor grote atria ontstaan. Deze dienen als lobbies voor de woningen en de kantoren, als pleinen voor het winkelgebied en als entreehallen voor het museum en de vrijetijdsvoorzieningen. In elke toren is een aantal vides gecreëerd die als semi-openbare ruimtes dienen en verbonden zijn met het atrium. Hierdoor ontstaat meer lichtinval en ventilatie. Op de laagste verdiepingen worden de atria verbonden door een serie van openbare ruimten op verschillende niveaus.

Het concept ligt momenteel bij de Urban Innovation Corporation van de provincie Gyeonggi en wordt onderzocht op haalbaarheid en verdere ontwikkeling. De geschatte begroting en doorlooptijd van het plan moeten nog worden vastgesteld. Voltooiing wordt voorzien in 2011. Een consortium – geleid door Daewoo – zal het project ontwikkelen. DA Group heeft MVRDV de opdracht gegeven het plan te ontwerpen. ARUP is als ingenieursbureau bij het project betrokken.