Feature —

Prijswinnaars December

Redactie

Tijdens de donkere kerstdagen zijn er, ondanks dreigende recessie, toch ook weer een flink aantal prijswinnaars te melden: o.a. de Zuiderkerkprijs, de VKG architectuurprijs, de Venuez Hospitality & Style Awards, de Archip….

Het Kasteel, hvdn architecten (foto: John Lewis Marshall)

hvdn architecten wint Zuiderkerkprijs 2008

Het door hvdn architecten ontworpen Kasteel, gelegen in het Science park in Amsterdam, heeft de Zuiderkerkprijs gewonnen, omdat 'het project gewaagd is, inventief, doordacht en uitgesproken, omdat het de ruimte vormt en de ruimte laat, omdat het met een grote zorg en doortastendheid gemaakt is tot een evenwichtig geheel, van de algehele opzet tot en met de details en de techniek'. In 2003 won hvdn de Zuiderkerkprijs met De Albatros. Dat het dit jaar wederom raak is, is het bewijs van het leveren van een constante kwaliteit.

De jury is onder de indruk van de opzet van Het Kasteel, met een toren die het complex zelf markeert maar ook het hoekpunt van het Sciencepark. Het gebouw zelf maakt indruk vanwege het hoge niveau van afwerking met tal van goed doordachte details. En vanwege het binnenterrein, dat door de fraaie groene windschermen en zijn informaliteit aangenaam aanvoelt.

Naast deze kwaliteiten, was ook een heel ander aspect doorslaggevend voor het winnen van de prijs. Het beroep van architect wordt volgens de jury steeds complexer. Zelfs een bescheiden woningontwerp moet tegenwoordig voldoen aan een wirwar van regels, normen en eisen. In deze context vergeleek de jury hvdn architecten met de boeienkoning Harry Houdini. De man die bekend werd omdat hij zich onder water zonder sleutels wist te ontketenen. Zo weet hvdn op een slimme manier een uitweg te vinden uit een wirwar van regels.

Met de klok mee: Casa Cascade ontworpen door FARO architecten; Urban Forest ontworpen door BFAS; L.E.F. ontworpen door Mulderblauw Architecten
Met de klok mee: Casa Cascade ontworpen door FARO architecten; Urban Forest ontworpen door BFAS; L.E.F. ontworpen door Mulderblauw Architecten

Urban villa’s en woontoren Cascadepark West, Almere

De winnaars van de prijsvraag ‘Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa’s en woontoren Cascadepark West – Aangenaam Duurzaam’ zijn bekend gemaakt. Wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) kondigde gisteren aan een overeenkomst voor bouwplanontwikkeling te sluiten met Kalliste Woningbouwontwikkeling (i.s.m. BFAS) en Timpaan (i.s.m. Mulderblauw Architecten) voor de urban villa’s, en De Key/DePrincipaal (i.s.m. FARO architecten) voor de woontoren. Deze ontwerpen passen binnen de ambitie om het Cascadepark in te richten als ‘etalage van duurzaamheid’: een inspirerend voorbeeld op het gebied van ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

OBA wint duurzaamheidsprijs

De Openbare Bibliotheek van Amsterdam op het Oosterdokseiland (OBA) ontving de prijs voor het meest duurzame publiek toegankelijke gebouw van Amsterdam. De prijs werd toegekend na een intensieve verkenning van tien publieke gebouwen door een groep Amsterdamse scholieren. Zij pasten hierbij een nieuwe methodiek toe die door Dutch Green Building Council (Breeam) beschikbaar is gesteld. Alle belangrijke duurzaamheidthema’s passeerden hierbij de revue op basis van de 4 P’s People, Planet, Profit en Project. De methodiek werd aangevuld met open vragen die de leerlingen zelf hadden over de duurzaamheid van de gebouwen en de organisaties die ze bewonen en gebruiken. De OBA scoorde zeer hoog op milieumaatregelen (Planet): energie, materialen, groen & water, afval en transport. Het gebouw heeft volop zonnepanelen, er is gebruik gemaakt van dubbel glas en er zijn veel duurzame materialen gebruikt. Het gebouw is aangesloten op het Lange Termijn Energie Opslagsysteem waarmee (voor het gehele Oosterdokseiland) op een duurzame wijze warmte en koude lucht wordt opgewekt. Dit duurzame energiesysteem is een gezamenlijk initiatief van de betrokken ontwikkelingspartners Gemeente Amsterdam, Stichting Amsterdamse School voor de Hoge Kunsten, New China Town en OOA CV (samenwerkingsverband van Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Meyer Bergman).

La Grande Cour, Meyer en Van Schooten Architecten (foto: Jeroen Musch)

VKG Architectuurprijs 2008 voor Meyer en Van Schooten

Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft de VKG Architectuurprijs 2008 gewonnen voor het ontwerp van wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam. De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor in Nederland opgeleverde nieuwbouw- of renovatieprojecten, waarin kunststof gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, op esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp.

La Grande Cour is het eerste opgeleverde gebouw op het nieuw ontwikkelde Westerdokseiland. Het project bestaat uit een gesloten bouwblok met drie binnenhoven (cours). Met speciaal geplaatste openingen in de buitenmuren worden uitzichten in en uit de cours mogelijk. Voor zoveel mogelijk woningen is een uitzicht gemaakt. Om dit te optimaliseren zijn de hogere bouwvolumes vanaf de drie binnenhoven als periscopen omgebogen tot over de randbebouwing. Vanwege de goede ervaringen en het onderhoudsarme karakter is er gekozen voor kunststof kozijnen in dit project.

VVKH won een tweede prijs met Wickelhof II in Mijdrecht. De derde prijs was voor AS architecten voor de uitbreiding van de Mytylschool in Tilburg. Eervolle vermeldingen waren er voor het Eiland Krona in Schiedam van Mei architecten en stedenbouwers en voor woningbouwproject Agneshof in Nederweert van de Architectengroep Nederweert.

Divinatio (Utrecht), ontworpen door 123dv

Venuez Hospitality & Style Awards 2008

Tijdens een stijlvol gala evenement in de Amsterdam Convention Factory werden op 2 december de awards in verschillende categorieën overhandigd:

Best Bar: Sophia (Amsterdam) ontworpen door Hoopman Interior Projects;

Best Hospitality Concept: The Harbour Club (Den Haag) ontworpen door Ferry Tabeling / Interieurarchitect Heineken;

Best Cockail Bar:  Beluga Nxt Door (Maastricht) ontworpen door Bart Hagevoort / Interieurarchitect Heineken;

Best Interior Design:  Het Badpaviljoen (Domburg) ontworpen door Eric Kuster / B.Inc Interiorstuff;

Best Hotel Concept:  Citizenm (Schiphol) ontworpen door Concrete;

Best Wine Spot:  Taste the Wine Bar (Den Haag) ontworpen door Nijboer, Manuela De Boer, Rodrigo Otazu;

Best Restaurant Design:  Divinatio (Utrecht) ontworpen door 123dv.

Green Archipelago (Uithof Den Haag), door Oana Rades
Green Archipelago (Uithof Den Haag), door Oana Rades

Prijsvraag Casa Nova 2008 architectuur én stedenbouw

CASA NOVA is een ideeënprijsvraag die het Stadsgewest Haaglanden jaarlijks uitschrijft voor vernieuwende ideeën, voor meer kwaliteit, variatie en innovatie in soorten woonconcepten. Dit jaar was Casa Nova zowel gericht op het genereren van vernieuwende stedenbouwconcepten als innoverende gebouwconcepten met woningen en eventueel andere functies.

Eerste prijs: Green Archipelago (Uithof Den Haag), door O. Rades, Amsterdam. De jury prijst de kwaliteit van het ontwerp. Het is overzichtelijk en biedt echte woonkwaliteit. Een aandachtspunt is dat niet alle woningtypen realistisch zijn.

Tweede prijs: New Peripheralism (Uithof Den Haag), door Y. Ruiters, Utrecht. Derde prijs: Huis aan de Dijk (Halte-omgeving Pijnacker-Zuid), S. Verkuijlen en J. Wilke, Londen.

Eervolle vermelding: 836-CAPark (Uithof Den Haag), INarchitecten, Amsterdam.

Publieksprijs: MJ008 – dorps lint, (halte-omgeving Pijnacker-Zuid) door J.P. Wenink en M. van Bentum, Amsterdam.

impressie Cavaljéschool, hvdn architecten
impressie Cavaljéschool, hvdn architecten

hvdn maakt wint met ontwerp voor verdichtingslag centrum Ede

Met een ontwerp voor de Cavaljéschool in Ede wint hvdn architecten een prijsvraag die de gemeente Ede, de vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs en Kelderman Vastgoed Ontwikkeling uitschreef. Ook AA architecten, KOW Architecten, en Architectenbureau Marlies Rohmer stuurden een ontwerp in. Het plan van hvdn sprong direct in het oog vanwege de open hoek in de stedenbouwkundige opzet en de ronde vorm van het schoolgebouw. Het plan geeft hiermee antwoord op de vraag om op het terrein van de school een verdichtingslag te maken. Vanaf 2011 zullen scholieren van de Cavaljéschool onderwijs krijgen in ruime ronde lokalen met hoge plafonds en volop daglicht. Deels boven, en deels naast de school zullen 56 appartementen, een peuterspeelzaal en kantoorruimte herrijzen.

modelstudie lichtinval interieur Kapel, door Hootsmans architectuurbureau
modelstudie lichtinval interieur Kapel, door Hootsmans architectuurbureau

Open Oproep Vlaams Bouwmeester beschermde Kapel

Onlangs werd de opdracht voor de herbestemming van de beschermde kapel van de jeugdinstelling ‘De Zande’ in Ruiselede toegewezen aan Hootsmans architectuurbureau. Het bekroonde project lijkt op het eerste zicht heel radicaal, maar geeft in feite blijk van grote vanzelfsprekendheid . De Vlaams Bouwmeester en zijn team zijn bijzonder verheugd om vast te stellen dat een zo uitzonderlijk project binnen de procedure van de Open Oproep tot stand kan komen én door alle betrokkenen gedragen wordt. Ze is de opdrachtgever, de Afdeling Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand van het Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse overheid, maar ook de directie en leerkrachten van de instelling ‘De Zande’, en de betrokken ambtenaren van onroerend erfgoed dankbaar, en erkentelijk.

De Amsterdamse architect Rob Hootsmans koos ervoor om de onvermijdelijke fragmentatie van het interieur van de kapel zo ver door te drijven dat er nieuwe kwaliteiten en betekenissen ontstaan. Met lichte, ruimtehoge wanden deelt Hootsmans de volledige ruimte van het schip van de kapel, en een deel van de zijbeuken, op in klaslokalen. Enkel langs de buitenmuren wordt een smalle zone vrijgehouden die als rondgang en ontsluiting dienst doet. In de nieuwe scheidingswanden zitten perforaties, welke zijn bepaald door de stand van de zon en mogelijke zichten vanuit de rondgang.

restauratie door Hans Philips
restauratie door Hans Philips

Hans Philips wint restauratieprijs

In de Kerkstraat in Sliedrecht staat een opvallend stukje gevel: draaiende aluminium lamellen voor een glazen gevel, dat deel uitmaakt van de totale restauratie van het voormalige GEB hoofdkantoor. De monumentencommissie van Sliedrecht, die door de lokale welstandscommissie gevraagd was om ook eens naar dit opvallende ingediende bouwplan te kijken, heeft aan het einde van het traject besloten om aan dit geslaagde ontwerp een restauratieprijs te verbinden en het pand de monumentenstatus te verlenen. Ondanks, of juist mede, door het contrast met het naastliggende hoofdgebouw, in rijk gedetailleerd traditioneel metselwerk, is dit nieuwe deel ondergeschikt en laat het het hoofdgebouw geheel in zijn waarde. Het komt er zelfs beter door tot zijn recht! En het hoofdgebouw staat weer 'vrij'.

Woonkerk door Zecc

Zecc Architecten wint internationale Architectuurprijs in Moskou

Zecc heeft de Russische architectuurprijs Archip 2008 gewonnen met het project ‘Woonkerk te Utrecht’. The Zecc Family is afgereist naar Moskou om de ‘architectuur-edison’ in ontvangst te nemen. Het project won in de categorie ‘Private Interior’ en werd beoordeeld door een internationale jury, waaronder Erick van Egeraat. De Archip architectuur-awards worden jaarlijks uitgereikt en zijn een initiatief van het Russische persbureau ‘Salon Press’ in samenwerking met ‘Eidos Communcations’ en het architectuur tijdschrift ‘Domus’.