Nieuws

Uitslag architectenvijfje puzzel

Het heeft even geduurd, maar hier zijn ze dan toch; alle 109 architectennamen die respectievelijk het beeld van Beatrix en de 26 boeken die de contour van Nederland vormen op de beide zijden van de speciale architecten herdenkingsmunt.

Het gezelschap architecten voor zover wij en de inzenders van de puzzel ‘Wie staat op het architectenvijfje?’ hebben kunnen ontdekken:

Rem Koolhaas, Pierre Cuypers, Aldo van Eyck, Gerrit Rietveld, Ben van Berkel, Hendrik Petrus Berlage, Winy Maas, Erick van Egeraat, Wiel Arets, Jo Coenen, Herman Hertzberger, Theo van Doesburg, Adriaan Geuze, Mart Stam, Michel de Klerk, Jacob van Campen, Francien Houben, Lars Spuybroek, Carel Weeber, Kees Christiaanse, Jan Wils, Kas Oosterhuis, Mels Crouwel, Sjoerd Soeters, Pi de Bruijn, Rene van Zuuk, Piet Blom, Hendrick de Keyser, Wim Quist, Rudy Uytenhaak, Frits van Dongen, Dick van Gameren, Cees Dam, Willem Jan Neutelings, Hubert-Jan Henket, Marlies Rohmer, Koen van Velsen, Liesbeth van der Pol, Pieter Post, Hans van der Laan, Carl Weber, Hans van Heeswijk, Bjarne Mastenbroek, Nathalie de Vries, Cornelis van Eesteren, Don Murphy, Jacob van Rijs, Daniel Marot, Wytze Patijn, Marc Koehler, Alfred Tepe, Huig Maaskant, Sybold van Ravesteyn, Jan Hoogstad, Michiel Riedijk, Jos Cuypers, Dirk Jan Postel, Pieter Oud,  Gunnar Daan, Jan Duiker, Jeanne Dekkers, Abe Bonnema, Jaap Bakema, Felix Claus, Teun Koolhaas, Jan Benthem, Willem Dudok, Frits Peutz, Lieven de Key, Eduard Cupers, Jeroen van Schooten, Ton Venhoeven, Hans Ruijssenaars, Jan de Jong, Kees Rijnboutt, Piet Kramer, Matthijs Bouw, Willem van Tijen, Alphons Boosten, Jan Pesman, Fons Verheijen, Casper Voogt, Peer Bedeaux, Mick Eekhout, Erna van Sambeek, Dirk Roosenburg, Mart van Schijndel, Ton Alberts, Max van Huut, Abel Cahen, Piet Elling, Kamiel Klaasse, Jos van Eldonk, Roberto Meyer, Hans van Beek, Gerard Jol, Michiel Brinkman, Kees Kaan, Theo Bosch, Herman Zeinstra, Jacques de Brouwer, Henri Evers, Salomon de Bray, Willem Maas, Tjeerd Kuipers, Adriaan Dortsman, Willem Kromhout, Michiel Cohen, SM (het merk van ontwerper Stani Michiels)

Een dag na de vraag op de ArchiNed website wie die architecten waren kwam er al een oplossing binnen van Jos de Krieger. Enige dagen later gevolgd door Kristof Houben, Bas Kegge en Indira van ’t Klooster, die ieder in staat waren alle 109 namen te noemen. Nou ja bijna dan; Indira mist Michiel Cohen. Martjan den Hoed was zo uitgekookt om een link naar een uitstekende afbeelding te sturen waarop de namen prima te lezen waren, maar ja, als je wil winnen, dan wel zelf die namen even uittikken natuurlijk. Bovendien klaagt Martjan dat Maaskant niet vermeld wordt (wat wel het geval is). Martjan is wel weer de enige die de signatuur SM van ontwerper Stani Michiels opmerkt.

Jos, Kristof en Indira doen een dappere poging om ook alle boeken te noemen. Maar volgens ons is alleen Bas Kegge daarin compleet, zo compleet dat we ons weer gaan afvragen of er niet toch ergens op het internet een volledig lijstje te vinden is ;)

Hieronder zijn overzicht:

1. Rem Koolhaas, Bruce Mao, S,M,L,XL. Rotterdam, 1995.

2. Ben van Berkel, Caroline Bos, UN Studio – Buy Me A Mercedes-Benz the Book of the Museum. Actar 2006.

3. Living Library, Wiel Arets. Prestel, 2005.

4. El Croquis 53+79 – KOOLHAAS 1987-1998. El Croquis, 1998.

5. Ruud Brouwers e.a, Pi de Bruijn Engagement + Stedenbouw. Prototype Editions, 2008.

6. Wim de Wagt, Piet Elling 1897-1962 – een samenstemmende eenheid. Thoth, 2008.

7. Raoul Bunschoten, Urban Flotsam – Stirring the City. Uitgeverij 010, 2001.

8. Hans Ibelings, Koen van Velsen, Koen van Velsen. Zestien projecten. Koen van Velsen, 2008.

9. Jennifer Allen, e.a., Atelier van Lieshout. NAi Uitgevers, 2006.

10. DD #10 – NL Architects: Remix of Reality. Damdi Publishing Company, 2005.

11. Vincent van Rossem, e.a., Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam – Geschiedenis en ontwerp. NAi Uitgevers, 1993.

12. Jeanne Dekkers, e.a. , Jeanne – Over Schetsen. Architectura & Natura, 2005.

13. Hans Ibelings, Zwarts & Jansma Architects, 1990-2003. NAi Uitgevers, 2003.

14. Hans Ibelings, Hans Van Heeswijk: Architecture 1995-2005. Wasmuth, 2006.

15. MVRDV/DSD, Space Fighter: The Evolutionary City. Actar, 2007.

16. Pietro Valle, Mecanoo: Experimental Pragmatism. Skira, 2007.

17. ?, Vesteda toren Eindhoven Jo Coenen & Co, Vesteda Architectuur, Maastricht,?

18. Hilde de Haan, Een symfonie van zes gebouwen – Architect Han Westelaken. Architectura & Natura, 2007.

19. Hans Ibelings, Van Sambeek & Van Veen Architecten – vrijheid van ordening. NAi Uitgevers, 2005.

20. Dick van Gameren, Revisies van de ruimte. Gebruiksaanwijzing voor architectuur. NAi Uitgevers, 2005.

21. Herman van Bergeijk, Jan Wils De Stijl en verder. Uitgeverij 010, 2007

22. Cees Dam, Cees Dam. Nieuw Amsterdam, 2007.

23. Francis Strauven, Aldo van Eyck – The Shape of Relativity. Architectura & Natura, 1998.

24. Anton Groot , C.B. van der Tak. Stadsarchitect tussen modernisme en traditie 1929-1945. Thoth, 2007.

25. Marijke Kuper, Gerrit Th. Rietveld, 1888-1964 Centraal Museum, 1993

26. MVRDV, Farmax -Excursions on Density.Uitgeverij 010, 1998.

Er kan er maar één het luxe Zilver Proof architectenvijfje winnen, en dat is gezien de meest complete inzending Bas Kegge.

Voor de overige inzenders bedenken we nog een troostprijs.