Nieuws

Jo Crepain (1950-2008)

Na een ziekbed is 20 december architect en stedenbouwkundige Jo Crepain overleden.

Woning met kapperszaak in Kapellen

Jo Crepain studeerde architectuur en stedenbouw aan het Henry van der velde instituut in Antwerpen. Direct na zijn studie in 1973 begon Crepain met een eigen praktijk. Reeds met zijn eerste realisatie – een woning met kapperszaak in Kapellen – wist hij een plaats te veroveren binnen de nieuwe generatie van architecten.
Begin jaren tachtig omarmde Jo Crepain het postmodernisme, waarin naast functie vooral het beeld werd benadrukt. Zijn woning 'De Wachter' in 's Gravenwezel (1982) werd een icoon in de internationale vakpers. In Nederland realiseerde Crepain voornamelijk woningensembles, waaronder een van de 'kastelen' van Haverleij. 

Jo Crepain pleitte om officiële opdrachten te depolitiseren en de toewijzing aan een wedstrijd te verbinden. Door zijn bijdrage aan dat debat werd het mogelijk dat Vlaanderen in 1999 een eerste bouwmeester kreeg.
Vlaams minister-president Kris Peeters noemt Crepain één van de belangrijkste architecten en stedebouwkundigen in Vlaanderen en Nederland. Het bureau Crepain Binst Architecture zal worden voortgezet door Luc Binst.