Nieuws —

Leonie de Heer winnaar ontwerpwedstrijd De Hoge Veluwe

Redactie

Op vrijdagmiddag 16 januari werd bekend dat Leonie de Heer de ontwerpwedstrijd voor het sanitairgebouw van de camping in Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft gewonnen. Haar ontwerp ‘Op maat gesneden’ wordt na het hoogseizoen 2009 gebouwd door Architect Jan Schevers van de TU Eindhoven.

De jury was zeer onder de indruk van het plan van Leonie de Heer: 'Het heeft een sterk concept, het is mooi in balans en het is met gevoel uitgewerkt'. Het gebouw maakt maximaal gebruik van de gekozen plek, het is georiënteerd op de zon en biedt hierdoor volop kansen voor duurzame innovatie. Het elegante en ruimtelijke ontwerp scoort op alle relevante onderdelen; architectonische uitstraling en landschappelijke inpassing, gebruiksvriendelijkheid, praktische uitvoerbaarheid en duurzaamheid.

De tweede plaats was voor Antoine van Erp met zijn ontwerp ‘like a tree’. Winnaar nummer drie werd Jeroen Groenen met het plan ‘verkeerd verbonden’.

In 1985 schreef het Nationaal park de Hoge Veluwe samen met de TU Eindhoven voor het eerst een prijsvraag uit onder studenten. Het winnende ontwerp van Cor van Hill, een ondergronds museum, werd ook daadwerkelijk uitgevoerd. In 2002 en 2003 werkten universiteit en park weer samen en volgden prijsvragen voor een picknickplaats, een wildobservatiepost en een natuurarena elkaar op. Telkens met als doel het ontwerp ook daadwerkelijk uit te voeren. Het museum en de wildobservatiepost zijn ondertussen gerealiseerd.

Deze keer kregen de studenten de opdracht om een nieuw sanitair gebouw te ontwerpen voor het kampeerterrein dat direct achter ingang Hoenderloo van het Park De Hoge Veluwe ligt. Het is een natuurcamping, mooi en rustig gelegen met een sobere uitstraling. Maar het bestaande sanitairgebouw op de camping voldoet niet meer; het Park wil met een nieuw gebouw beter inspelen op de behoeften van de kampeerders en bovendien de uitstraling van de camping beter laten aansluiten op het Park. Bij de vernieuwing van het sanitair moet daarnaast optimaal ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen in duurzaamheid. Verder moet het gebouw een hoge architectonische kwaliteit hebben, en zorgvuldig worden ingepast in de geomorfologie en rijke cultuurhistorie van het landschap.

Afgelopen december zijn de ontwerpen van de 11 TU/e studenten gepresenteerd aan de jury die bestond uit Jan Barkhof (lid Raad van Toezicht), Hank van Tilborg (H+N+S Landschapsarchitecten), Jan Westra (professor verbonden aan de TU Eindhoven) en Frank Wintermans (Quist Wintermans Architecten).