Nieuws

Nog meer prijzen

Ondanks de K-crisis gaat het prijzen door. Hierbij nogmaals een update: een Wallpaper Award voor het balkon van Hofman Dujardin, een 2e prijs voor ontwikkelingsvisie van KuiperCompagnons in Polen en Tilburg krijgt een brug van John Körmeling.

Balkon Hofman Dujardin ontvangt Wallpaper Award

Hofman Dujardin Architecten heeft de Wallpaper Design Award 2009, in de categorie Most-life-enhancing-product, gewonnen met het ontwerp van het Bloomframe balkon. In de jury van de Wallpaper Awards zaten o.a. hiphop idool Kanye West, architect Jean Nouvel, ex topmodel Ines de la Fressange en ontwerper Marc Newson. Een ander genomineerd product in deze categorie is een stel opplakwimpers van Victor & Rolf. Het Bloomframe balkon wordt ontwikkeld en geproduceerd door Hurks geveltechniek.

KuiperCompagnons wint in Poznan

KuiperCompagnons heeft een tweede prijs gewonnen met haar inzending voor een ontwikkelingsvisie voor het stadsdeel Sródka in Poznan.

Poznan is een van de oudste steden van Polen. Om een harmonieuze sociale, economische en ruimtelijk afgewogen ontwikkeling in het stadsdeel mogelijk te maken, heeft het stadbestuur van Poznan een prijsvraag uitgeschreven. Centrale rol in het voorstel van KuiperCompagnons is weggelegd voor de rivier de Warta. De verloren gegane wisselwerking tussen stad en water wordt hersteld. Rivieroevers worden toegankelijk gemaakt en door het aantakken van nieuwe waterstromen ontstaan nieuwe eilandjes. Aan de stadszijde hebben de waterfronts een stedelijke uitstraling en buiten de stad krijgen de oevers een meer landelijke uitwerking.

Aanmoediging CONCEPT0031

Het Haagse architectenbureau CONCEPT0031 van Ergün Erkoçu ontving op 21 januari 2009 de 'Bijzondere Vermelding' van de GoodPracticePrijs 2008. Metaalconstructiebedrijf PWS ontving de Div GoodPracticePrijs 2008. De prijs stimuleert werkgevers in het midden- en kleinbedrijf om ook allochtone medewerkers in het personeel op te nemen. Drie BNA-bureaus waren genomineerd voor de prijs. Omdat de organisatie van de prijs aangenaam verrast was door de aanmeldingen uit de architectenbranche, heeft zij een nieuwe categorie in het leven geroepen: de bijzondere vermelding.

Ecobarrier wint ontwerpwedstrijd Schiphol

Het winnende ontwerp voor een innovatieve geluidsreducerende voorziening bij de Polderbaan is van Toine van Goethem. Zijn Ecobarrier voldoet van alle inzendingen het best aan de gestelde eisen van duurzaamheid, innovatie en geluidsreductie. Toine van Goethem heeft dit ontwerp ingediend in de categorie universiteiten en privé personen. Winnaar in de categorie ontwerpbureaus is ‘Dobber’ van Brandes en Meurs. In de categorie bedrijfsleven won ‘Elevation’ van Arup, Dura Vermeer en ONL de eerste prijs. Schiphol ontving in totaal 97 inzendingen uit 17 landen, onder meer uit China, Japan, Nieuw zeeland, de Verenigde Staten en vele Europese landen.

boven: ontwerp brug van John Körmeling

onder: ontwerp paviljoen UNStudio

John Körmeling ontwerpt brug Piushaven

De nieuwe brug over de Piushaven is een ontwerp van John Körmeling. Voor de ontwikkeling van de nieuwe brug heeft de gemeente Tilburg een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Drie bureaus hebben een ontwerp ingediend: Greisch Ingénerie uit Luik, Hans van Heeswijk Architecten uit Amsterdam en John Körmeling uit Eindhoven. Een beoordelingscommissie heeft het ontwerp van John Körmeling unaniem als beste beoordeeld. Het ontwerp is zowel traditioneel als futuristisch en gaat een spel aan met de bestaande draaibrug, aldus de commissie, die bestond uit Riek Bakker, supervisor Piushaven, Frits Dansen, voorzitter BNA kring Midden-Brabant, een afvaardiging van vier bewoners uit het Piushavengebied en twee ambtenaren van de gemeente Tilburg. Het college heeft deze keuze overgenomen. De bouw van de stalen ophaalbrug start in 2010.

Geen prijs, maar wel leuk:

Ben van Berkel ontwerpt paviljoen voor Manhattan

Het paviljoen is gelegen in Battery Park op de uiterste zuidelijke punt van Manhattan, aan een drukke as tussen Battery en de White Hall Ferry Terminal, en biedt een ontmoetingsplek voor miljoenen voorbijgangers. Omgeven door wolkenkrabbers zal het paviljoen fungeren als een servicepunt op een menselijk schaalniveau. Op 28 januari is op een persconferentie in Battery Gardens door Burgemeester Cohen, staatssecretaris Timmermans en burgemeester Bloomberg van New York het officiële startsein gegeven voor het NY400-jaar, het jaar waarin met tal van maatschappelijke, culturele en economische activiteiten 400 jaar vriendschappelijke banden tussen Nederland en de VS worden gevierd. Het paviljoen is een hommage aan de vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en New York en mogelijk gemaakt door een grote subsidie van de Nederlandse overheid.