Feature

De Uitslagen

Daar zijn we weer met de opbrengsten van afgelopen maand: een Scholenbouwprijs voor Marlies Rohmer en De Zwarte Hond, de Schreudersstudieprijs voor Derksen en Windt, Lola landscape architects die het Naturalispark in Leiden mag ontwerpen, twee Design Awards voor Mecanoo en een ontwerp voor nieuw Vondelparkmeubilair.

Scholenbouwprijs

Op 29 januari 2009 werden de winnaars van de Scholenbouwprijs 2008 bekend gemaakt. Winnaar voor de categorie voortgezet onderwijs is het Niekée in Roermond door Architectenbureau LIAG. Winnaar voor de categorie primair onderwijs is De Matrix in Hardenberg door Architectenbureau Marlies Rohmer.

De Omgevingsprijs 2008 primair onderwijs ging naar OBS de Vlinder in Ter Apel, ontworpen door De Zwarte Hond. De Vlinder is een ronde school in een parkachtige omgeving met een gevel in felle groene en gele kleuren. 'Het is echt een schoolgebouw met een traditioneel concept, maar wel vanuit een heldere visie vormgegeven en heel mooi uitgewerkt. De school ademt plezier en rust uit. De directie, gemeente en de architect hebben samen de onderwijsvisie prachtig vertaald in een fraai gebouw', aldus de jury.

En de Omgevingsprijs voortgezet onderwijs ging naar Insula College in Dordrecht, naar ontwerp van DKV architecten. De jury benoemde expliciet de nauwe samenwerking tussen architect en opdrachtgever: ‘Tijdens het ontwerpproces is het programma van eisen ingrijpend veranderd, binnen dezelfde duurzame opzet van het gebouw. De praktijkgerichte leeromgevingen zijn open en vertaald in grote intersectorale ruimten voor de sectoren economie en zorg en welzijn.

Schreudersstudieprijs

In de categorie ‘Conceptuele ontwerpen’ van de Schreudersstudieprijs 2008 won het project ‘Stationsplein en ondergronds theater Haarlem’ van Jeroen Derksen en David Windt van de TU Delft, Bouwkunde. ‘Diepgaand uitgewerkt en zeer inspirerend voor ondergronds bouwen,’ aldus de jury. Het afstudeerproject ‘Parkeergarage Tropicana’ heeft de Schreudersstudieprijs 2008 voor ‘Techniek’ in de wacht gesleept. De jury prijst de integratie van verschillende disciplines en de frisse blik van dit project van Jaap Peters, Rob Vinks en Don Zandbergen van de Hogeschool Rotterdam. De Schreudersstudieprijs is op 29 januari uitgereikt tijdens de Dag van het Ondergronds Bouwen.

boven: 40 gates door Office Jarrik Ouburg

onder: Schutterstoren door DKV architecten (foto: Teo Krijgsman)

International Garden Festival

De landschapstuin Les Jardins des Métis / Reford Gardens in Quebec, Canada, schreef een internationale prijsvraag uit om tot een selectie te komen voor de tiende editie van het International Garden Festival. Aan de prijsvraag deden 127 architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars uit 17 landen mee. Van de 10 winnende ontwerpen krijgt het project ’40 Gates’ van Office Jarrik Ouburg als enige een vaste plaats in de tuin aan de St. Lawrence Rivier. Het ontwerp vormt een symbiose tussen een statische plek en een dynamisch pad, een plek om te verblijven en te verdwalen.

Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De inwoners van Amsterdam hebben De Schutterstoren aan de Sloterplas, ontworpen door DKV architecten, uitgekozen als winnend project van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008. De jury die de top tien heeft samengesteld, zegt over de Schutterstoren: “Mooie markante architectuur en prachtige materialen. Groot, en voor Amsterdamse begrippen heel betaalbaar. En een geweldige benutting van het uitzicht.” Dezelfde lovende woorden hebben de bewoners ook ingevuld op hun enquêteformulieren. Zij prijzen onder meer de deels ronde ruimte die zelf mag worden ingedeeld en het uitzicht over Sloterplas en Sloterpark.

ontwerp Naturalispark door Lola landscape architects

Lola ontwerpt Naturalispark

Lola landscape architects is geselecteerd als ontwerper voor het Naturalispark in Leiden. Uit de drie bureaus die waren gevraagd een schetsontwerp te maken (Lola, Bosch en Slabbers en Bart Hoes) heeft de beoordelingscommissie unaniem voor het schetsontwerp van Lola landscape architects gekozen. Het Naturalispark wordt één van de centrale ontmoetingsplekken van het Leiden Bio Science Park, en de tuin van het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis en het LUMC. In het schetsontwerp worden rond een centrale waterpartij een aantal ruimtes gegroepeerd: een horecagelegenheid met terras, een op het zuidwesten georiënteerde ligheuvel en een voorplein voor Naturalis. Als optie is in het schetsontwerp de mogelijkheid meegenomen om in de verlichting een deel van de sterkwater-collectie van Naturalis te verwerken.

boven: Urban Planning Museum of Tianjin door Architekten Cie

onder: ontwerp PPS Huisvesting Informatie Beheer Groep en Belastingdienst door UN Studio

Architekten Cie wins Urban Planning Museum of Tianjin

Branimir Medic and Pero Puljiz, partners in the firm de Architekten Cie, have won an international invited competition for the Qixing district Urban Planning Museum of Tianjin, China. The building is composed of 3 distinct programs: urban planning museum and offices, New Year's painting gallery and studios, and a conference centre totaling 29,000 sq m including parking. De Architekten Cie collaborated with Arup Amsterdam on issues of sustainability and structure and was assisted throughout the design and presentation process by their partners in Shanghai, UNIT Architects.

Mecanoo wint International Design Awards

Het ontwerp van Mecanoo architecten voor Business Innovation Centre FiftyTwoDegrees in Nijmegen is bekroond met de International Design Award in de categorie commerciële gebouwen. FiftyTwoDegrees is het nieuwe kenniscentrum van NXP, waar technologie, wetenschap, cultuur, werken, wonen en ontspanning samensmelten. Het complex is ontworpen vanuit een duurzame en humane visie op de locatie, architectuur en materialisatie. Het Wei-Wu-Ying Center for the Performing Arts in Kaohsiung, Taiwan kreeg de 3e prijs in de categorie stedenbouw. Het Wei-Wu-Ying Center is geïnspireerd op de banyanbomen op de locatie. De bouw gaat medio 2009 van start. Het theatercomplex opent haar deuren in 2012.

Nederlandse Bouwprijs

De inzending PPS Huisvesting Informatie Beheer Groep en Belastingdienst in Groningen van DUO2 de Nederlandse Bouwprijs 2009 gewonnen in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen. De Bouwprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een proces, dienst, product of project dat een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de bouw. Het gaat daarbij om het innovatief karakter of de duurzame uitstraling voor de bouwbranche. DUO2 is een consortium bestaande uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing. Architect is UNStudio uit Amsterdam. Onderaannemers zijn Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, ISS en YNNO. Arup en Studio Linse hebben een belangrijke adviserende rol gehad.

ontwerp ‘Vondelverzen’ van landschapsarchitect Anouk Vogel en architect Johan Selbing

Nieuw parkmeubilair voor Vondelpark

Het ontwerp van Anouk Vogel en Johan Selbing is als winnaar gekozen in een prijsvraag voor een nieuw meubilair voor het Vondelpark in Amsterdam. Het voorstel 'Vondelverzen' is door de oorspronkelijke ideeën van het romantisch-Engelse landschapsstijl van het Vondelpark geïnspireerd. De jury, met als leden onder andere architecten Jo Coenen en Liesbeth van der Pol, prezen het romantische en hedendaagse karakter van het ontwerp; 'Vondelverzen straalt het genot en plezier uit dat hoort bij het Vondelpark. Het meubilair harmonieert met de sfeer van Zocher en past bij de functie van het park in de eenentwintigste eeuw: een plaats om te ontmoeten, te ontspannen en lief te hebben.'

Schönste Buch aller Welt

De Vinex Atlas (samenstellers Jelte Boeijenga and Jeroen Mensink, ontwerp Joost Grootens, Uitgeverij 010 Publisher) heeft in de internationale competitie Schönste Bucher aus Aller Welt een Gouden Medaille gewonnen. De jury moest uit 700 boeken uit 36 landen een keuze maken. Nederland zond de Best Verzorgde Boeken 2008 in.

Uit het jury rapport: An outstanding example of successful information-based graphics. The detailed information is clearly structured, precisely collated and in its design concept shows sure instinct right down to the last detail. Excellent design of complex contents which makes the reader eager to find out more.