Nieuws

Winnaar Good Red Super Green bekend

Hendrik Dekker, Katherine Engelen, Claire Laeremans en Ellen Steenwegen hebben met hun ontwerp De Eerste Linie, de Bouwfonds Ontwerppprijs gewonnen, zo werd vanmiddag in het NAi (Rotterdam) bekend gemaakt.

De Eerste Linie

In februari van het vorig jaar ging de vijfde editie van de Bouwfonds Ontwerpprijsvraag van start. De prijsvraag bestaat twee ronden: een ideeënprijsvraag, en een tweede ronde waarbij drie teams wordt gevraagd hun ontwerp uit te werken. Het winnende team ontvangt €15.000,-, maar misschien nog wel beter, Bouwfonds onderzoekt of het ontwerp in de toekomst kan worden gerealiseerd.

De opgave van deze editie, met als titel Good Red Super Green, Slim bouwen voor beter groen betrof het ontwerpen van een woon- en verblijfsgebied voor een brede doelgroep en met verschillende functies aan de rand van een kleinere gemeente in het Groene Hart, op agrarische grond. Tevens moest een direct aan de woonvorm liggend 100 hectare groot groengebied worden ontworpen. En als klap op de vuurpijl dienden de ontwerpers exploitatie- en beheerplan voor zowel het woon- als het groengebied op te stellen. 53 Teams deden mee aan de prijsvraag, in september werden de drie genomineerde ontwerpen bekend gemaakt: De Fluïde Stad, Tegendruk – Mark Binnepoorte, Allard Koopal, Tom Kramer, Hans van Loon (meester), Mark Wissing; Welkom in Wisp – Job Beerthuizen, Pi de Bruijn (meester), Christof Fankhauser, Jelk Kruk, Ivo Verboon en De Eerste Linie  – Hendrik Dekker (meester), Katherine Engelen, Claire Laeremans, Ellen Steenwegen.

In het winnende ontwerp zijn de bestaande (dorps)kernen letterlijk op slot gezet door er een groene ‘linie’ omheen te leggen; bijbouwen mag alleen binnen deze linies. Op afstand van deze kernen in het Groene Hart is een belangrijke rol weggelegd voor landbouw die, met nieuwe gewassen, zich aanpast aan de steeds natter (en zouter) wordende omgeving. Een belangrijke rol is weggelegd voor de bewoners. Zij zijn niet alleen woningeigenaar, maar via een vereniging van eigenaren, ook mede-eigenaar en daarbij ambassadeurs van de groene woonomgeving.

Om een zo reëel mogelijk uitwerking te kunnen nabootsen werd voor een voorbeeldlocatie in de gemeente Montfoort gekozen. Friso de Zeeuw, directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds Ontwikkeling: “Een innovatief ontwerp als het deze bewijst dat het een realiseerbaar project is en dat ontwikkelen in het Groene Hart dus zeker toekomst heeft. De angst van verrommeling hoeft geen waarheid te worden, als we maar blijven vernieuwen.”
Louise Fresco, juryvoorzitter: “De Eerste Linie heeft bewezen te beschikken over de meest overtuigende mix van creativiteit, fantasie en realiteitszin. Maar, misschien nog belangrijker, zij geven met hun ontwerp ook blijk van een visie op het Groene Hart: een gebied dat terugvecht tegen de bebouwing.”

De ontwerpen van de drie genomineerde teams zijn van 19 februari tot en met 3 mei 2009 in het NAi te zien als onderdeel van de manifestatie ‘Maak ons land’.