Feature

ArchiNed vernieuwd!

Na een lange voorbereidingsperiode is het dan zover: ArchiNed is geheel vernieuwd en verbeterd. Met een nieuwe, open en transparante grafische vormgeving, nieuwe features, nieuwe toepassingen, maar verder ouderwets inhoudelijk, fris, kritisch en actueel. NB: het is mogelijk dat alles vandaag niet 100% verloopt, maar dat komt vanzelf goed.

Een nieuwe lente, een nieuwe site. Het zal voor de vaste bezoekers wel even een schok zijn, de goeie ouwe ‘old-school’ zwarte voorpagina, al meer dan twaalf jaar het kenmerk van de ArchiNed homepage, is verlaten en heeft plaats gemaakt voor een open en transparante vormgeving. Jammer misschien, maar het werd hoog tijd voor vernieuwing. Veel van deze vernieuwing en vooral het werk dat daar voor nodig was, vindt en vond plaats op de achtergrond. Het content management systeem van ArchiNed, de programmatuur die de ArchiNed pagina’s genereert en die is gebaseerd op het open source cms-systeem typo3, is geheel vernieuwd. Daardoor kunnen we nu eindelijk nieuwe dingen doen die we altijd al wilden, maar waar het oude systeem niet echt geschikt voor was, maar ook meer doen met de oude inhoud. En dat was gelijk een tweede punt, wij willen kost wat kost de oude content van ArchiNed meenemen in de nieuwe vormgeving en ook in de nieuwe cms beschikbaar maken. Daar is veel tijd en moeite mee gepaard gegaan, maar dat is het waard geweest. Want daarmee blijft meer dan 12 jaar architectuurnieuws en discussie nog steeds bereikbaar. Een schat van duizenden berichten die een blik op de recente architectuurgeschiedenis en –discussies werpt waar wij zelf soms ook door verrast worden. (lees een uitgebreide ArchiNed Geschiedenis onder de knop Info)

Bezoekers kregen sinds oktober vorig jaar al een idee van de nieuwe vormgeving toen de oude onderdelen Architectenkeuze en Sites fuseerden tot ArchiNed Index, de meest volledige database van architecten en architectuurgerelateerde instellingen, bedrijven in Nederland, aangevuld met een projectendatabase.
Wij zijn blij met die nieuwe vormgeving (van Studio Rogerio Lira), het nieuwe CMS (van Drecomm) en het vernieuwde logo (van good old Fred Inklaar, ontwerper van de eerste ArchiNed website en nog steeds hofleverancier van logo en briefpapier). Bovendien is het logo door Michael van Schaik tot leven gebracht zodat er nog wat met de muis te spelen valt tijdens het lezen.  (zie verder colofon onder Info)
Om het enorme archief van duizenden nieuwsberichten, boeken, recensies en opinies beter toegankelijk te maken zijn de overzichtspagina’s Nieuws, Opinie, Media, Prijsvragen en Agenda verbeterd en in de kantlijn voorzien van gerelateerde artikelen en links. Bovendien is de zoekfunctie sterk verbeterd, met name doordat nu meerdere zoektermen en ook op auteur kan worden gezocht. Eindelijk valt te vinden wat al die honderden correspondenten al die jaren hebben geschreven. Het zal ze zelf wellicht nog het meest verrassen.

Bij alle vernieuwing blijft er veel bij het oude. We gaan de mix van informatie en opinie, van nieuws, society, agenda, prijsvragen, vacatures, links naar bureaus en instellingen niet veranderen. Reportage, tot nu toe het enige onderdeel van ArchiNed dat nog in ouderwetse, platte html-code werd gemaakt, is behoorlijk opgeknapt. Helaas was het wat dat onderdeel betreft ondoenlijk om alle oude reportages in de nieuwe cms te stoppen, maar ze blijven bereikbaar.
Verder zullen we in de loop van de komende maanden gaan experimenteren met nieuwe formats voor nieuws, opnieuw video oppakken, nadat we in 2001 met ArchiTV als eerste (in postzegelformaat) een poging hadden gewaagd, en een poging doen om de voorpagina dynamischer te maken. De hoofdartikelen en opinies blijven ouderwets actueel, brutaal en kritisch (als dat nodig is). Aan het knippen en plakken van nieuws- en persberichten, waar het huidige internet helaas zo vol van is, doen we nog steeds niet mee, in dat opzicht blijven we graag ouderwets. Maar er komt in de rubriek Kort Nieuws wel meer ruimte voor nieuwsflitsen waar even niet zo veel inhoudelijks over is te zeggen, maar wat wel degelijk actualiteitswaarde heeft.

Natuurlijk blijft er de mogelijkheid om te adverteren, nu nog meer en nog opvallender dan ooit. Zie Info > Adverteren op ArchiNed.
En natuurlijk blijft er ook de mogelijkheid om lid te worden van ArchiNed. Wij zijn er trots op dat we kunnen bestaan om dat zo'n groot aantal bureaus bedrijven en instellingen ons steunen door een lidmaatschap. En daar krijgen ze wat voor terug: gratis adverteren in de meest bezochte architecten vacaturebank, een uitgebreid bedrijfs- of bureauprofiel in ArchiNed Index, nieuwe websites gelinkt vanaf de drukbezochte homepage. Let op: nieuwe projecten die door architectleden worden toegevoegd aan de database verschijnen nu ook op de ArchiNed homepage. Nu nog meer aandacht voor uw bureau.
ArchiNed wordt gemaakt door de architectgemeenschap, maar ook mogelijk gemaakt door diezelfde gemeenschap, en we hopen dat dat in de toekomst zo zal blijven. Dus wordt (of blijf) lid!  Zie Info > ArchiNed lidmaatschap.

We vragen de komende weken wel een beetje geduld, er zullen nog wel wat bugs hier en daar opduiken (zie je iets: meldt het aan office(at)archined.nl, felicitaties en aanmoedigingen mag natuurlijk ook), nog niet alles werkt 100%, de server zal in het begin wellicht wat traag reageren, en we zijn nog niet helemaal gewend aan het nieuwe systeem. We hopen dat de 5000 à 6000 unieke bezoekers die ArchiNed per dag raadplegen en de pakweg 150 correspondenten die de inhoud van ArchiNed voor een groot deel schrijven veel plezier aan het vernieuwde ArchiNed beleven.
We zijn blij dat het vernieuwingsproces eindelijk is afgerond en we hebben er zin in om de nieuwe mogelijkheden te gaan uitproberen.