Nieuws

Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2009 voor Julien de Smedt

VM Housing, Orestad 2005

De Belgische architect Julien de Smedt (1975) van JDS Architects krijgt de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2009. De prijs gaat naar De Smedt omdat hij  op een vanzelfsprekende wijze  typologische vernieuwing en grootschaligheid combineert met oog voor detail en bijzondere aandacht voor de gebruiker. Het werk van De Smedt behandelt een opmerkelijke waaier aan programma's en schaalniveaus: van interieur tot groot woongebouw, van architectuur tot stedenbouw. Zijn kwaliteiten als architect zijn inmiddels ruimschoots bewezen in een aanzienlijk aantal gerealiseerde ontwerpen. Dat resultaat, op deze jonge leeftijd, maakt dat De Smedt volgens de jury duidelijk boven generatiegenoten uitsteekt.

De Smedt begon zijn carrière bij het Rotterdamse Office for Metropolitan Architecture (OMA). In 2001 was hij medeoprichter van het architectuurbureau PLOT in Kopenhagen. Zijn huidige bureau, JDS  Architects, startte hij in 2006 met kantoren in Brussel en Kopenhagen. Projecten waaraan De Smedt (mee)ontwierp variëren van 76 verschillend appartemententypen voor het VM-House in Kopenhagen, een publiek zwembad in de haven van Kopenhagen, een psychiatrisch ziekenhuis in het Deense Helsingor, studentenhuisvesting in Parijs, woningbouwprojecten in Taiwan en een skischans bij Oslo voor de wereldkampioenschappen van 2011. Voor Groningen ontwikkelt Julien De Smedt een visie op intense laagbouw.

De 'Jonge' Maaskantprijs, bestaande uit een geldbedrag van EUR 5.000 en een publicatie, is bedoeld als aanmoediging voor architecten niet ouder dan 35 jaar en wordt tweejaarlijks toegekend op voordracht van een speciaal samengestelde jury. De jury bestond dit keer uit Robert Winkel (architect/eigenaar Mei Architecten en Stedenbouwers, Rotterdam), Hans Ibelings (uitgever/hoofdredacteur A10 new European architecture) en Tom Avermaete (architect, associate professor architectuur, TU Delft).  De Smedt is de 13e prijswinnaar en ontvangt de prijs in  november uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en vanuit die functie voorzitter van Stichting Rotterdam-Maaskant.  Eerdere winnaars zijn ondermeer Bureau Zus, Adriaan Geuze, Liesbeth van der Pol (thans Rijksbouwmeester) en Architectenbureau Mecanoo.