Nieuws

NEXT wint selectie Folly Carnisselande

Met het voorstel In Weiter Ferne, so Nah heeft NEXT architects de meervoudige opdracht gewonnen voor een folly in de Barendrechts wijk Carnisselande.

Het ontwerp bestaat uit een cirkelvormige trap die de bezoeker op hoogte brengt om daarmee een blik op de horizon mogelijk te maken. Het pad maakt een continue beweging en reageert daarmee op de stevige infrastructuur van rondweg en tramlijn. Waar de tramhalte het begin of het einde van een reis betekent, is deze route oneindig.

De continuïteit en oneindigheid is echter dubbelzinnig. Doordat de trap opgebouwd is volgens het principe van de Möbiusband heeft hij slechts één vlak en één rand. Bovenkant wordt onderkant wordt bovenkant; hiermee is de suggestie die de cirkelvormige trap uitstraalt om rond te lopen uiteindelijk een onmogelijkheid. In weiter ferne, so nah.

Door de vorm is het object niet te vatten en vertoont elk perspectief een ander beeld. En daarmee biedt het ontwerp niet alleen inhoudelijk maar ook heel letterlijk een antwoord op het gegeven kader van het kunstenplan: Het Elastisch Perspectief.