Nieuws —

STAR wint twee keer

Redactie

Het Rotterdamse architectenbureau STAR, Strategies + Architecture is één van de twee bureaus die zijn geslecteerd uit de inzendingen voor de open ideeënprijsvraag "Mirador del Palmeral" in Elche, Spanje. De twee geselecteerde bureaus mogen aan de tweede fase meedoen waarvoorverder MVRDV, Ábalos+Sentkiewicz+Arquitectura Agrónoma, SANAA en Martínez Lapeña+Torres zijn uitgenodigd.
Het winnende plan van STAR blijft voorlopig geheim tot de uitgenodigde bureaus hun plannen hebben ingediend.

Daarnaast heeft Beatriz Ramo, STAR een tweede prijs gewonnen in de open ideeën prijsvraag met 400 inzendingen voor het House of Arts and Culture in Beirut, Libanon.
Door het programma naar eisen ten aanzien van hoogte en interactie in twee categorieën te groeperen zijn twee volumes gedefinieerd: een ‘ magische’ doos en een ‘ actieve’ plint. In de doos programmaonderdelen met een grote hoogte en verticale circulatie. In de plint zijn de programmaonderdelen ondergebracht die om een interactie met de straat vragen. Door de plint zo laag mogelijk te houden is een maximale interactie met de omgeving mogelijk. De doos is magisch omdat er honderden verschillende gebeurtenis-configuraties mogelijk zijn.  De plint is actief omdat alle functies in twee lagen visueel en fysiek contact met de straat hebben. Door de functie in een brede plint te organiseren zijn geen liften nodig en kunnen de programmaonderdelen maximaal met elkaar mengen. De doos is voorzien van een publiek dakterras. Op een ander niveau bevindt zich een Plaza die als podium voor concerten en tentoonstellingen kan dienen.

Bernd Upmeyer, BOARD Bureau of Architecture, Research, and Design, eveneens uit Rotterdam, kreeg in deze prijsvraag een eervolle vermelding.
Het ingezonden plan met de titel Free Space probeert op verschillende manieren vrijheden in het plan te integreren: vrijheden om de locatie op verschillende manieren te doorkruisen en om de context in het gebouw te integreren, vrijheden voor interactie van de verschillende functionele lagen van het gebouw door middel van twee liften die de vloervelden van het gehele gebouw van begane grond tot aan het dakterras penetreren, vrijheid in de plattegrond door het gebruik van een kolomvrije constructie en de vrijheid om de theater- en tentoonstellingsruimten  aan te passen voor verschillend gebruik.