Nieuws

VMX wint prijsvraag Hilton hotel in Ordos, China

Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat VMX Architects hun ontwerp voor een Hilton hotel in de stad Ordos in Inner-Mongolië mag gaan realiseren.

Ordos is door opdrachtgever Mr. Cai, CEO van de Jiang Yuan Waterengineering Company, op de kaart gezet met het Ordos 100 project. Hiervoor heeft hij de kunstenaar AiWeiWei en de architecten Herzog & de Meuron gevraagd om 100 jonge architecten van over de hele wereld te selecteren om een luxe villa van ieder 1.000 m2 te ontwerpen. Binnen een jaar na de start van het project zijn op de locatie al een museum en een tiental artist-in-residence studio’s opgeleverd, binnenkort gevolgd door een restaurant en diverse woningen. De uitvoering van een groot muziekgebouw start op korte termijn, terwijl de de eerste paal van het Hilton hotel ook nog voor dit jaar gepland staat.

Mr. Cai, lid van de jury die werd voorgezeten door China’s meest invloedrijke architect Qingyun Ma (tevens decaan van USC School of Architecture in Los Angeles), prijst het ontwerp en de creatieve energie van VMX.

VMX heeft een groot cirkelvormig gebouw ontworpen om vanuit alle kamers maximaal uitzicht op de omgeving te bieden. De vorm draagt tegelijkertijd bij aan een efficiënte bedrijfsvoering. Alle voorzieningen liggen midden in de cirkel, beschermd tegen het barre klimaat in Binnen-Mongolië. VMX heeft ervoor gekozen om niet alleen een functioneel (westers) plan te ontwerpen. Het gebouw verwijst  ook naar belangrijke elementen uit de Mongoolse cultuur: de zon, de maan en de yurt, de traditionele behuizing van de lokale bevolking.

Het programma bestaat uit een 5 sterren hotel met 300 kamers, verschillende restaurants en bars, vergadervoorzieningen en een uitgebreid sportcentrum. Het hotel zal gesitueerd worden tussen het centrum van Ordos100 en een nieuw aan te leggen golfbaan; direct naast het museum, muziekgebouw en restaurant. Het hotelcomplex is 32.000 m2 BVO groot en de bouwkosten worden geraamd op 46 miljoen euro.