Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2009: Regio Delta en Regio Noordwest/Centrum

Op 23 april aanstaande wordt in Amsterdam het BNA Gebouw van het Jaar 2009 bekendgemaakt. Ondertussen worden in de diverse regio’s alvast de voorrondes gehouden. Hierbij de uitslagen van Regio Delta en Regio Noordwest/Centrum.

Ministerie van Financiën in Den Haag gerenoveerd door Meyer en Van Schooten Architecten (foto: Imre Csany)

Regio Delta
De renovatie van het Ministerie van Financiën in Den Haag van Meyer en Van Schooten Architecten is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Delta. De jury onder leiding van Jo Coenen sprak van ‘een in alle opzichten vernuftige renovatie, met grote maatschappelijke relevantie.’ Uit het juryrapport: ‘Het tot voor kort gesloten, ontoegankelijke en sombere fort is met een aantal slimme, weloverwogen keuzes veranderd in een transparant en toegankelijk gebouw. De openheid en transparantie zorgen voor imagoverbetering van het ministerie van Financiën, voor een prettige, ruimtelijk interessante werksfeer maar ook voor een dynamisch straatbeeld. De intelligente inbreidingsoperatie, waarbij delen van het gebouw zijn teruggeven aan de stad, maakt op de jury grote indruk.’
 
De jury, verder bestaande uit Charlotte ten Dijke, Dolf Dobbelaar, Patrick van der Klooster en Aart Oxenaar wees naast de winnaar nog zes genomineerden aan:
– Schiecentrale 4B in Rotterdam van Robert Winkel (Mei architecten en stedenbouwers, Rotterdam)
– Raad van State (fase 1) in Den Haag van Patrice Girod en Evelyne Merkx (Merkx+Girod architecten, Amsterdam)
– Waterschapshuis Hollandse Delta in Ridderkerk van Victor de Leeuw (EGM architecten, Dordrecht)
– Lorentzschool in Leiden van Leon Thier, Sechmet Bötger en Constanze Knüpling (Atelier PRO architekten, Den Haag)
– Seniorenwoningen in Middelburg van Joke Vos (Joke Vos architecten, Rotterdam)
– Drie woontorens in Leiden van Thijs Asselbergs, Paul Seuntjens en Hugo Stevens (architectuurcentrale Thijs Asselbergs, Haarlem)

de Oostvaarderskliniek in Almere door Martien Jansen van het bureau M10 Architecten uit Eindhoven (foto: René de Wit)

Regio Noordwest/Centrum
Het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (M10 Architecten, Eindhoven) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Noordwest/Centrum. ‘Esthetiek en maatschappelijk belang sluiten hier naadloos op elkaar aan, de kliniek heeft onbetwist een positieve invloed op samenleving en bewoners. Bouwkunst in optima forma,’ aldus de jury onder leiding van Christian Rapp. Uit het juryrapport: ‘Dit verbijsterend transparante en humane patiodorp aan de rand van een nieuwbouwwijk is de winnaar waarnaar de jury zocht. Het opvallendst aan de tbs-kliniek is de consequente openheid, van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Het energiezuinige complex is tot in elk detail verzorgd, zit slim in elkaar – de horizontale lamellen die in de patiëntenwoonkamers als tralies fungeren, dempen in de vide van de hoofdbouw het zonlicht – en is een oase van rust.’
 
De jury, verder bestaande uit Gianni Cito, Rein Jansma, Willem Smink en Bart Lipsch wees naast de winnaar nog vier genomineerden aan:
– Conservatorium van Amsterdam van Frits van Dongen (de Architekten Cie., Amsterdam)
– 150 Sociale huurwoningen ‘Tussen de Parken’ in Utrecht van Peter Keijsers (Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle)
– Havenpost in Utrecht van Michael van Leeuwen en Mariken van Nimwegen (Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen i.s.m. Metname, Utrecht)
– New Amsterdam in Amsterdam van Branimir Medić en Pero Puljiz (de Architekten Cie., Amsterdam)
 
Alle winnaars en genomineerde projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009.