Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2009: Regio Noord en Oost

Op 23 april aanstaande wordt in Amsterdam het BNA Gebouw van het Jaar 2009 bekendgemaakt. Ondertussen worden in de diverse regio’s alvast de voorrondes gehouden. Hierbij de uitslagen van Noord en Oost.

Woonhuis annex kantoor in Paterswolde van Cor Kalfsbeek

Regio Oost
Het ROC van Twente in Hengelo van Harry Abels (IAA Architecten) en restauratiearchitect Maarten Fritz (Architectenbureau Fritz) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Oost. De jury onder leiding van Edwin Oostmeijer is bijzonder onder de indruk van de wijze waarop het brede programma van dit ‘Community College’ is ingevuld en noemt het gebouw ‘niet alleen een inspirerende studieplek maar ook een nieuw hart voor de stad.’ Uit het juryrapport: ‘Bij binnenkomst valt het gebouw als een warme deken over je heen. De immense hal waarbij zowel de bloei als de ondergang van het industriële verleden in stand is gehouden, opent zich gastvrij naar de nieuwbouwvleugels aan weerskanten. Voor het sterke concept, het oog voor detail, de consequente uitwerking, het mooie contrast tussen hard en zacht, en de liefdevolle invulling van het onderwijsprogramma, heeft de jury grote bewondering.’

De jury, verder bestaande uit Hugo de Clercq, Jurjen van der Meer,  Michaela Stegerwald en Edwin Verdurmen wees naast de winnaar nog drie genomineerden aan:
– Place Vendôme in Zwolle van Branimir Medić & Pero Puljiz (de Architekten Cie., Amsterdam)
– Woongebouw Hobbemastraat in Zwolle van Ben Cohen (De Nijl Architecten, Rotterdam)
– Woon- en werkfabrieken Dobbelmanterrein in Nijmegen van Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam)

Alle winnende en genomineerde projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.