Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Zuid

Het project Paviljoen met zwembad in Rijsbergen van Paul van den Heuvel (Architectenbureau Van den Heuvel, Breda) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009 Regio Zuid. De jury onder leiding van Henk Döll heeft grote waardering voor deze kleine opgave die ‘consistent, liefdevol en tot in ieder detail perfect is uitgewerkt. Het ontroerende paviljoen is een ode aan het architectenvak.’

Paviljoen Rijsbergen, Architectenbureau Van den Heuvel

Uit het juryrapport: ‘Twintig meter lang, tweeënhalve meter breed en een gevel van in polyester gevat honingraatkarton. Maar de jury werd er stil van. Het paviljoentje is introvert maar niet gesloten. Het valt op, is niet geruisloos maar is ingetogen. Tijdloos en gevoelig. Het is eenduidig in vorm en meerduidig in beleving. En alles klopt.’
 
De jury verder bestaande uit Pim van der Ven, Vera Yanovshtchinsky, Eveline Paalvast en Mick Eekhout wees naast de winnaar nog zes genomineerden aan:
– Appartementencomplex DOK 64 in Breda van Pascal Grosfeld (Grosfeld van der Velde Architecten, Breda)
– 66 woningen en winkels Stadshart Geleen van Gert-Jan Hendriks en Ted Schulten (Hendriks Schulten architecten, Amsterdam)
– Audax Textielmuseum in Tilburg van Jan Pesman en Ronald Schleurholts (architectenbureau cepezed, Delft)
– Graphic Design Museum in Breda van Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten, Amsterdam)
– Hof van Hersbeek in Breda van Lukas Ruys (Compositie 5 Architectuur, Breda)
– Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther van Kees Willems en Christian Janssen (Teeuwisse & Willems architecten en adviseurs, Den Haag).

Alle zeven projecten dingen mee naar de nationale hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2009, die op 23 april in Amsterdam wordt uitgereikt.