Nieuws

Kossmann.dejong richt Maritiem Museum Denemarken in

Het Nederlandse ontwerpbureau Kossmann.dejong uit Amsterdam heeft de prijsvraag gewonnen voor de tentoonstellingsinrichting van het nieuwe Nationaal Maritiem Museum in Helsingor, Denemarken. Het spectaculaire museum met een oppervlakte van 5000 m2 is ontworpen door het bekende Deense architectenbureau BIG.

Het museum wordt gevestigd in een oud droogdok op steenworp afstand van slot Kronborg, beter bekend als het slot van Shakespeare’s Hamlet en inmiddels benoemd tot UNESCO World Heritage Site.

Voor het nieuwe museum heeft Kossmann.dejong een ruimtelijke reis bedacht met als titel ‘Seafever’. Hierin wordt niet alleen de maritieme geschiedenis van Denemarken op een beeldende en aangrijpende manier verteld, maar komen ook universelere thema’s aan bod zoals de angst voor het onbekende, het verlangen naar verre landen en zee-thema’s als zeemonsters, tatoeages, scheurbuik. De tentoonstelling wordt een wandeling door een multimediale omgeving met vele verhalen vanuit vele perspectieven. Uit het jury rapport: 'A nicely composite of dramaturgy of emotions and moods. A pronounced focus on the use of images in order to tell stories without words. We think that Kossmann.dejong has the strongest point, both in relation to the public appeal, concrete storytelling and innovative form of presentation compared to what has otherwise been seen in Denmark.'

Kossmann.dejong heeft de laatste tijd meer buitenlandse prijsvragen gewonnen. Zo werkt het bureau aan de uitvoering van hun ontwerp voor één van de vijf themapaviljoens voor de Wereldexpo 2010 in Shanghai (ca. 15.000 m2). En hebben zij recentelijk de opdracht gekregen voor de herinrichting van het Florence Nightingale Museum in Londen. De verwachte opening van het Maritiem Museum Helsingor is najaar 2011.