Nieuws

Merry-Go-Round door Ira Koers

Voor de Stichting Arthouses, ontwikkelaar van projecten waarin kunst en recreatie elkaar ontmoeten, ontwierp Ira Koers een vakantiehuisje nieuwe stijl. Merry-go-round staat in het bungalowpark LANKA in Anholt aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe.

Vanaf het begin van de jaren ’60 kwam meerdaagse recreatie steeds meer in zwang bij het grote publiek. Gestimuleerd door de overheid schoten bungalowparken en vakantiehuisjes als paddenstoelen uit de grond. Hun aanwezigheid is nu niet meer uit het Nederlandse landschap weg te denken. Hoewel de opvattingen over recreatie, de besteding van vrije tijd en de inrichting van het landschap door de jaren heen zijn veranderd, heeft de typologie van het vakantiehuisje zich opmerkelijk genoeg niet of nauwelijks ontwikkeld. Al die tijd is de recreatiewoning blijven steken in het stadium van een verkleinde uitgave van het standaardwoonhuis. Doorgaans bestaande uit een open keuken met eettafel, een zithoek en slaapkamers aan een gang of rond een hal. Vaak vol met tweedehands ameublementen, maar te ruim voor de inventaris uit een reiskoffer. Terwijl de krappe ruimte van boot of caravan slimme ontwerp oplossingen oplevert, heeft de verblijfsrecreatie nooit een eigen identiteit gekregen.

Het ontwerp Merry-Go-Round wil het vakantiehuisje een zelfstandige status geven met een eigen typologie. De woonfuncties slapen, koken, lezen, wassen en eten zijn van elkaar gescheiden en vervolgens met de ruggen tegen elkaar geplaatst. De traditionele kamertjes zijn vervangen door acht aaneengeschakelde open nissen waarbij wanden, kleur, licht, materiaal, doorzicht, uitzicht en meubilair in één groot vast interieur zijn samengebracht. De nissen worden onderling verbonden door een rondom lopende gang achter de buitengevel. Het principe van het plan kan worden begrepen als het binnenstebuiten keren van de plattegrond van een kloosterhof. Een kloostertuin bevindt zich als een groen hart binnen de muren van het gebouw en wordt omzoomd door een rondgang. De rondgang van Merry-Go-Round omsluit juist de woonruimte en opent zich naar het landschap. Met deze omkering geeft Merry-Go-Round een nieuwe betekenis aan het zich onttrekken van het dagelijkse bestaan.

Wat onmiddellijk in het oog springt zijn de kleuren. Doel van het kleurgebruik is om de functies van de verblijfsruimtes te onderscheiden en te overdrijven. De kleuren zijn weliswaar intuïtief gekozen maar hun plaats in het huis wordt bepaald door de noord zuid oriëntatie en de ervaring vanuit de gang langs de verschillende nissen. Van buiten af maken de kleurnissen het programma binnen leesbaar en bij avond met kunstlicht zullen de kleuren door de verticale glasstroken het bos in stralen. Het interieur staat vast maar het uitzicht en de privacy kan men zelf bepalen door de luiken aan de gevel te openen of te sluiten.

architect
bureau Ira Koers

adres
Bungalowpark Lanka, Anholt 11, Ruinen

functie
verblijfsrecreatie

opgave
Met ondersteuning van Leadergelden heeft stichting Arthouses het initiatief genomen om kunst en recreatie te integreren. Het gaat om de realisering van vijf permanente Arthouses in Drenthe ontworpen door kunstenaars & ontwerpers, bedoeld voor verblijfsrecreatie.

opdrachtgever
Stichting Arthouses

datum
1e schets april 2005

start bouw
februari 2008

in gebruik name
april 2009

tot hoever in proces betrokken
ontwerp tot oplevering

m2
58

m3
150

bouwsom
100.000