Nieuws

Oostvaarderskliniek van Studio M10 is BNA Gebouw van het Jaar 2009

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. De jury onder leiding van Jo Coenen koos het project uit achtentwintig genomineerden, die in regionale voorronden zijn geselecteerd.

Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen, Studio M10 (René de Wit)

De jury was ‘erg onder de indruk van de interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling.’ Uit het juryrapport: ‘Een gevangenis is een gesloten bastion, althans zo staat zij op het netvlies gebrand. De tbs-kliniek in Almere logenstraft dit verwachtingspatroon. Het is een opmerkelijk tralieloos en transparant gebouwencomplex, vlakbij een woonwijk, waarin geraffineerd is gespeeld met openheid en geslotenheid. Doordat de architect ook ervaring heeft als meubelontwerper, heeft hij de rust en toewijding om tot in perfectie te zoeken naar de juiste oplossing, materiaalkeuze en detaillering. Hij heeft ook de inventiviteit om de mazen van het voorschriftenweb op te zoeken. In combinatie met een welwillende opdrachtgever heeft dit geleid tot een revolutionair en adembenemend sacraal ontwerp van hoge kwaliteit.’

Martien Jansen ontving uit handen van Nebahat Albayrak, als staatssecretaris van Justitie betrokken bij de tbs-kliniek, de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan.