Feature

Building a Chicken Shack Village in Colorado

Op uitnodiging van the Baseline group, een aan de universiteit van Boulder (V.S.) verbonden interdisciplinair collectief dat zich bezig houdt met locatiegebonden gemeenschapskunst, hielp Haiko Meijer (Onix) mee aan het bouwen van een kippenhokkendorp.

Anderhalf jaar geleden bivakkeerde de Amerikaanse beeldend kunstenaar Richard Saxton drie maanden in het Groningse Wall House. Na samen een dag op het platteland te hebben doorgebracht, raakten wij op weg terug naar de stad geïnspireerd door een verzameling kippen- en konijnenkokken die op een boerenerf te koop werden aangeboden. Wat kan er nu eigenlijk aantrekkelijk zijn aan een kippenhokkendorp, vroegen wij ons af? Richard nodigde mij direct uit om deze vraag met studenten van de Boulder University te onderzoeken onder de titel 'Building a Chicken Shack Village'. Zowel Richard als Onix bouwt af en toe installaties met studenten om improviserend met elkaar al bouwend te leren ontwerpen.

Aangekomen in Boulder met op de achtergrond de Rocky Mountains kwam bij mij gelijk de muziek van 'Bonanza' en 'The good, the bad and the ugly' in het hoofd. Boulder is een stadje dat in 1856 werd gesticht door goudzoekers. Door de afgelegen ligging werd lang getwijfeld of er nu een gevangenis of een universiteit moest komen. Het werd het laatste, wat Boulder twee gezichten geeft; de stad telt 100.000 inwoners, waarvan 30.000 studenten! Als ski-oord in de Rocky Mountains en met een ruim opgezette campus biedt het studenten vooral veel space; sport, landschap, huisvesting en studie is op deze campus prachtig tot een geheel gesmeed. Al dolend kwam ik ’s avonds tussen de gebouwen ganzen, eekhoorns, vossen en ook nog studenten tegen. Alle gebouwen zijn gemaakt van rotsstenen, beton en dakpannen van klei; per gebouw in een andere verhouding uitgewerkt. De meeste zijn erg romaans/klassiek van aard behalve de basketbalarena en het ingenieursgebouw. Dit laatste gebouw was voor mij echt een zeer aangename verrassing. Na tien jaar geleden verrast te zijn door het werk van William Turnbull, is dit een nieuwe openbaring. Zowel ruimtelijk, in gebruik als ook in detail en materiaal een zeer overtuigend gebouw, binnen de totale context. Op de universiteit zelf was niet bekend wie de architect van dit gebouw was, maar na enig zoekwerk is hij gevonden: 1965–Engineering Center–Architectural Associates Colorado (W.C. Muchow, Lead Architect).

Het beschikbare materiaal en de onderlinge samenwerking spelen bij deze workshop een cruciale rol. Voordat de workshop daadwerkelijk startte, gingen Richard en ik materialen opgehaald die we konden gebruiken voor de bouw van het kippenhokkendorp; oude planken, balken, deuren, meubels en een hele serie eiken glaslatten! Nadat alle studenten hun kantenklare ontwerpen een dag eerder hadden gepresenteerd, waren de glaslatten een mooi middel om er achter te komen dat met kennis van materiaal er tot hele andere ontwerpen gekomen kan worden. De glaslatten buigend en aan elkaar vastknopend, leverde binnen no time een waanzinnige kippenren op, waaraan ongeveer twaalf studenten hun eigen draai gaven. Terugkijkend op hun eigen ontwerpen, realiseerden ze dat met knowhow van het materiaal alles anders uitgewerkt zou moeten worden. Gezien de beschikbare tijd hebben Richard en ik daarom de drie meest kernachtige ideeën gekozen om rond de ren als kippenhokken verder uit te werken. Een mining-, false front/strawbales-, en pallet-shack-hok werden zodanig uitgewerkt dat iedereen in Colorado die overweegt kippen aan te schaffen, wordt verleid tot het bouwen van een eigen shack.

Urban Hens, een plaatselijke stichting die het houden van kippen in een stedelijke omgeving promoot, stond de studenten met raad en daad bij en kon exact uitleggen wat voor de kip de meest ideale leefomgeving is. Het voorzien in die ideale leefomgeving bleek niet zo eenvoudig te zijn, naast de “pikorde” komt het met de voorkeuren over eethoogte, nesthoogte en rusthoogte ook erg nauw. Het kippenhokkendorp werd de laatste dag feestelijk geopend voor de kippen. Behoedzaam scharrelend vonden ze hun weg langs hellingbanen, over bruggen, door salondeurtjes en hoepels. Tot aan de zomer wordt er door de studenten nog doorgebouwd, waarna tot het einde van het jaar in het museum van Boulder een expositie van de kunstzinnige kippenhokken te zien zal zijn.