Nieuws

Bureau B+B realiseert tuin voor Festival des jardins de Chaumont-sur-Loire

Bureau B+B ontwierp een blauwe tuin voor het ‘Festival des jardins de Chaumont-sur-Loire’. Elk jaar schrijft de organisatie van het festival een ontwerpwedstrijd uit. Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur heeft in november een ontwerp ingezonden, dat als een van de 24 gelukkigen uit de meer dan 250 voorstellen is geselecteerd. Op 6 Mei werd het festival officieel geopend. De tuin is tot aan met 18 oktober te bezoeken.

Vijf medewerkers van Bureau B+B hebben samen met BTL realisatie B.V uit Roosendaal anderhalve week keihard gewerkt. Het tuinhuis is gebouwd en meer dan 2000 planten zijn geplant. Ruim 80 verschillende soorten, met elke een eigen bloeitijd, zorgen vanaf de opening  tot eind oktober voor een blauwe bloemen zee. De tuin is samen met 12 andere tuinen uitgekozen om verlicht te worden voor de zomeravond openingen in juli en augustus.

Het thema van het Festival des Jardins de Chaumont-sur-Loire 2009 is kleur. Het ontwerp van B+B is een monochrome tuin. Maar eigenlijk bestaat zoiets niet, immers geen twee planten zijn van kleur hetzelfde. B+B koos blauw, de meest abstracte en moeilijke kleur. Bollen, eenjarige en vaste planten met verschillende bloeiperiodes en hoogtes zijn gemengd geplant. De individuele karaktereigenschappen van de plant lossen op. Er ontstaat één gloeiend blauw vlak. De bezoeker kijkt vanaf een smal terras naar het blauwe vlak. De ingrediënten van dit monochroom worden tentoongesteld in een tuinhuis aan de rand van de tuin. Hier krijgt de individuele plant de kans om al haar natuurlijke karakteristieken en bovenal haar eigen kleur aan de bezoeker te tonen. Ode aan de individuele plant, Ceci n'est pas monochrome!