Nieuws

Buro Lubbers ontwerpt plein ‘s-Hertogenbosch

Buro Lubbers heeft de competitie voor de herinrichting van het plein de Parade in ‘s-Hertogenbosch gewonnen. Het publiek koos in de laatste selectieronde voor het ontwerp van Buro Lubbers. De Parade is het monumentale en culturele hart van ‘s-Hertogenbosch waar jaarlijks tal van evenementen plaatsvinden.

Tegen het decor van de Sint-Jan, aan de voet van de schouwburg, de terrassen en de historische panden voorziet Buro Lubbers een hedendaags en groen plein. De Parade krijgt een vloer van Belgisch hardsteen. Dit duurzame materiaal met een warme uitstraling zorgt voor een vlakke, comfortabele vloer van gevel tot gevel. Hét beeldkenmerk van het plein blijft het bomencarré. Waar het carré nu nog uit kastanjes bestaat, zullen straks vitale, geurende, niet druipende linden het beeld van het plein bepalen. Het groene beeld van de Parade wordt versterkt door de aanleg van een kerktuin rond de Sint-Jan.

Het plan voor de Parade is tot stand gekomen na een Europese aanbesteding waarna vijf (inter)nationale bureaus zijn uitgenodigd om een voorlopig ontwerp te maken. De plannen van Buro Lubbers en Atelier Quadrat zijn vervolgens geselecteerd om verder te ontwikkelen. Via een meningpeiling mocht het publiek tot slot een voorkeur uitspreken voor één van de plannen. 68% van de mensen koos voor het plan van Buro Lubbers. De uitvoering van het ontwerp start in het najaar van 2010.