Nieuws

Derde Bakema Fellowship voor onderzoek ‘Zero’

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de Bakema Fellowship 2008/2009 toegekend aan architect Thomas Kong voor zijn onderzoek ‘Zero’, waarin informeel gebruik van ‘lege’ plekken in de stad centraal staat.

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft dit voorstel geselecteerd uit 68 inzendingen – afkomstig uit heel Europa, de Verenigde Staten en Azië – vanwege het speculatieve karakter en de actuele, internationale relevantie van het thema.

Thomas Kong behaalde zijn Bachlor of Architecture aan de Univerity of Singapore in 1992, en zijn Master of Architecture aan de Cranbrook Academy of Art in 1998. Zijn onderzoeksvoorstel ‘Zero’ is onderdeel van een langer, reeds lopend onderzoekstraject. Verondersteld wordt dat meer dan de helft van de wereldbevolking over niet al te lange tijd in stedelijk gebied woont. Maar in plaats van te focussen op waar nog ruimte is om te bouwen, concentreert Kong zich juist op het vrijhouden van ruimte. Hij houdt zich onder andere bezig met de vraag: wat kunnen architecten leren van de wijze waarop individuen en groepen zich de ‘vrije’ ruimte in de stad toe-eigenen? In 2010 zal het door de Jaap Bakema Fellowship ondersteunde onderzoek van Kong leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in A10 new European architecture.

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation bestaat uit Ole Bouman (directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, Rotterdam), Hans Ibelings (uitgever/redacteur A10 new European architecture, Amsterdam), Madeleine Maaskant (oprichter en naamgever Maaskant en Van Velzen Architecten, Amsterdam) en Frederieke Taylor (eigenaar van de Frederieke Taylor Gallery, New York).