Nieuws

Nationale Renovatie Prijs voor Las Palmas en St. Jobsveem

Las Palmas in Rotterdam heeft de Nationale Renovatie Prijs 2009 gewonnen in de categorie utiliteitsbouw. In de categorie woningbouw ging de prijs naar St. Jobsveem, een voormalig pakhuis dat is getransformeerd naar woonruimte, eveneens in de havenstad. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de gelijknamige stichting.

Juryvoorzitter prof. ing. André Thomsen gaf bij de prijsuitreiking op 13 mei aan dat "de jury is overtuigd door de uitstraling dat Las Palmas (Benthem Crouwel) gekregen heeft, zowel door de specifieke renovatie-ingreep van het oorspronkelijke gebouw, als door de nieuwe opbouw. Het laat prachtig zien hoe de theorie van Richard Florida – van cultuur als aanjager van economische ontwikkelingen – in de praktijk gebracht kan worden, ook in een relatief arme stad als Rotterdam."

Over de winnaar in de categorie Woningbouw, St. Jobsveem (Mei architecten), was de jury eveneens zeer lovend: Wij achten het gebouw als een grote aanwinst op deze locatie, zowel door de mix aan functies als wel door de uitstraling. De jury beveelt aan snel de “wachtgevel” aan de stadkant aan te pakken", aldus Thomsen.

Innovatieprijs en Duurzaamheidprijs
Evenals bij de voorgaande editie van de prijs, in 2007, is er ook nu weer een innovatieprijs uitgereikt. Die ging dit keer naar het project De Dichterlijke Vrijheid, in het Rotterdamse Spangen (ook wel bekend als Wallisblok). "Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de bestaande sociale woningbouw en een daaruit voortkomende uitdaging voor het ontwerpproces zijn hier zeer succesvol beetgepakt, met als doel om zoveel verschillende opdrachtgevers in een gegeven bouwblok qua wonen datgene te geven dat zij wensen", oordeelde de jury.
Nieuw is in deze editie van de NRP dat er ook een Duurzaamheidprijs is uitgereikt. Die eer viel te beurt aan het project Prinses Beatrixlaan in Voorburg.  In dit complex met ouderenwoningen zijn dusdanige ingrepen gedaan, dat het energielabel van F naar A of B is gegaan.