Nieuws

Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt wint ideeënprijsvraag Bouw Natuurlijk

In ’t Vaneker geeft de Enschede kavels uit voor woningen in de hogere prijsklasse: ‘exclusieve woningen op riante kavels’. Om toekomstige bewoners op goede ideeën te brengen werd de prijsvraag Bouw Natuurlijk uitgeschreven.

De gemeente Enschede wil geen gedetailleerde voorschriften geven voor beeldkwaliteit. De kavelkoper krijgt veel vrijheid om naar eigen wens te bouwen. Juist dan is een hoog niveau van architectonische kwaliteit noodzakelijk, aldus de gemeente. Om opdrachtgevers daartoe te stimuleren, organiseerde de gemeente Enschede samen met de Rabobank Enschede-Haaksbergen de ideeënprijsvraag Bouw Natuurlijk.

Het verkavelingplan voorziet in deelgebieden, ‘hoeven’, die uit vier kavels bestaan waarop woningbouw zal plaatsvinden en die van elkaar gescheiden zijn door een houtwal. De deelnemers aan de prijsvraag werd gevraagd een
visie geven op het bouwen en wonen in deze verkaveling. Gevraagd werd om een schetsontwerp voor de bebouwing en inrichting van één kavel binnen de uit vier kavels bestaande hoeve.

In totaal waren er 166 inzendingen uit binnen- en buitenland. Daarvan zijn er 22 doorgedrongen tot de voorlaatste ronde. Uiteindelijk bleven er vijf prijswinnaars over. Woensdag 27 mei werd bekend gemaakt wie de eerste prijs – een cheque van 5.000,- euro – in ontvangst mocht nemen. De jury bestaande uit Jurjen van der Meer (architect en supervisor in ‘t Vaneker), Hanneke Rinkel (architect en lid welstandscommissie Enschede), Nike van Keulen (landschapsarchitect) en Boy Wendrich (architect op voordracht van bewoners van het gebied) koos unaniem voor www.dating-vaneker.nl van Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt als eerste prijswinnaar. De andere genomineerden – Stereo Architects, Florentijn Vleugels Architect, Oliver Ebben Architect en Amber Architectures – werden automatisch tweede prijswinnaar, voor hen lag er een cheque van 2.500 euro klaar. 
De publieksprijs, een cheque van 2.500 euro, ging naar Geurt Holdijk, Jolijn Valk en Jurrian Knijtijzer voor het ontwerp Four-way Tie.