Nieuws

Rotterdam kiest usual suspects voor nieuw Stadskantoor

Vandaag is de uitslag van de race om de ontwerpopdracht voor een nieuw Rotterdams stadskantoor bekendgemaakt. Na het gerommel in de voorbereiding waren de verwachtingen hoog, hier zou iets goed gemaakt gaan worden. Dat viel tegen, niets ten nadele van de vijf gekozen bureaus, ze zijn allemaal in staat een prima gebouw af te leveren, maar voorspelbaar is het wel:

1.    Claus en Kaan Rotterdam
2.    Mecanoo in combinatie met Wubbo Ockels
3.    Meyer en Van Schooten Architecten in combinatie met architectenbureau Fritz
4.    OMA in combinatie met ABT
5.    SeARCH in combinatie met Christian Müller

Wethouder Hamit Karakus is enthousiast over de deelnemende architecten, aldus een persbericht van de gemeente: "Onze ambities zijn hoog: het Stadskantoor moet het meest duurzame gebouw van Nederland worden met architectuur van internationale allure; een gebouw waar Rotterdammers trots op kunnen zijn! Met deze architecten heb ik er alle vertrouwen in dat we deze ambities gaan waarmaken. Het Nieuwe Stadskantoor wordt hiermee het symbool voor de tweede wederopbouw van de binnenstad van Rotterdam."

"De geselecteerde partijen geven blijk van visies die doordacht, spannend en vernieuwend zijn. Ze maken ons nieuwsgierig naar de ontwerpen", voegt Ole Bouman namens de beoordelingscommissie daar aan toe.

Tssja….. 66 inschrijvingen, en dan met een lijstje komen waar heel die heisa niet voor nodig was geweest. Geen buitenlander (eigen architecten eerst, of zijn we gewoon zo goed?), geen bureau dat duurzaamheid als primair uitgangspunt heeft (Rotterdam ambieert de meest duurzame stad van NL, Europa, wereld, heelal te willen zijn), geen combinatie van jonge bureaus (sympathieke geste: Christian Müller en restaurateurs Fritz mogen meedoen met de grote jongens). Kortom: Superdutch Rules!

Grootste verrassing: Wubbo Ockels teams up with Mecanoo. Wubbo Ockels? Zelfbenoemd futuroloog, technoBN-er en media-knuffelnerd?  Leeft Chriet Titulaer nog? Worden de gebroeders Das voor de artist impressions uit de kast gehaald?
Leuk voor de PR-afdeling van de gemeente. Spannend ook, daar kan Rotterdam z’n ambities mee waarmaken.