Nieuws

Westerdokseiland wint NEPROM-prijs

De NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling is dit jaar uitgereikt aan het Amsterdamse project Westerdokseiland. Vijf projecten waren door de jury van de NEPROM-prijs, onder leiding van Ed Nijpels, genomineerd. Westerdokseiland liet De Markt (Hardenberg), Pieter Vreedeplein (Tilburg), Mosae Forum (Maastricht) en De Dobbelman (Nijmegen) achter zich.

Een voormalig rangeerterrein, ten westen van het Centraal Station in Amsterdam is omgetoverd tot een succesvolle woonomgeving met een ambitieus programma. In de ontwikkeling van het Westerdokseiland namen naast de gemeente Amsterdam de marktpartijen Lingotto, Amvest, Ymere, Bouwfonds Ontwikkeling, Smits Bouwbedrijf, Eigen Haard, Kondor Wessels, Nijhuis Bouw, Dageraad en Ontwikkelingsmaatschappij Apeldoorn deel. De samenwerking tussen overheid en markt, waar de NEPROM-prijs voor wordt uitgereikt, werd volgens de jury het beste bewezen door de jarenlange verbondenheid van de partijen. In het juryrapport stellen de beoordelaars: "Tekenend voor de samenwerking mag zijn dat een tiental marktpartijen (ontwikkelaars en woningcorporaties, verdeeld over drie consortia) elkaar over een periode van ruim tien jaar heeft vastgehouden. Ook zijn nagenoeg alle personen die vanaf het begin de ontwikkeling meemaakten, bij het project betrokken gebleven. Dat zegt iets over commitment, continuïteit en het belang van een 'collectief geheugen' bij dit soort ontwikkelingen."

De jury is zeer te spreken over de schaal en maat van het project, die op deze plek prima tot zijn recht komt. Men heeft ervoor gewaakt de bestaande maat van de grachtengordel over te nemen; er is hier echt iets nieuws ontstaan. Ondanks de forse dichtheid is de architectuur 'aaibaar'.

De jury van de NEPROM-prijs heeft in eerste instantie gekeken naar de samenwerking tussen overheden en marktpartijen en daarnaast in hoeverre een project van goede architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit is en of het project een commercieel succes is. De jury van de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling 2009 bestaat uit Ed Nijpels, voorzitter (o.a. voormalig minister van VROM), Jeroen van Schooten (voorzitter BNA, Meyer & Van Schooten), Erik Erenst (voormalig directievoorzitter Achmea Vastgoed), Henk van Zandvoort (voormalig directeur Bouwfonds), Arend Hilhorst (voormalig wethouder Den Haag, directeur KOW), Jos Melchers (winnaar NEPROM-prijs 2007 Stadshart Almere, directeur MAB Development) en Jaap Huisman (architectuurhistoricus & -onderzoeker, journalist).