Nieuws

24 architectenbureaus ontwerpen voor Olympiakwartier Almere

MVRDV en Stadgenoot geven 24 internationale architectenbureaus opdracht gebouwen te ontwerpen voor Olympiakwartier Almere. Om een zo groot mogelijke stedelijke verscheidenheid te realiseren binnen het stedenbouwkundig plan voor het Olympiakwartier, een stadsuitbreiding van Almere, zullen de in totaal 93 bouwblokken door 24 verschillende bureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten worden ontworpen.

Elke architectenbureau zal invulling geven aan twee verschillende bouwblokken tussen de 500 en 5.000 m2. De genodigde groep architecten varieert van jonge bureaus tot meer gevestigde klassieke architecten om een grote diversiteit in de ontwerpen te garanderen. De projecten zullen worden uitgevoerd door een groep ervaren bouwbedrijven onder supervisie van MVRDV en Stadgenoot. Dit gezamenlijke opdrachtgeverschap is een nieuwe, experimentele vorm van projectontwikkeling.
 
De genodigde bureaus zijn (a-z):
2012 Architects
Atelier Bow Wow
Baumschlager & Eberle
BKK-3 Architektur
Breitman et Breitman
Bruno. Albert Architecte & Associés
Charles Vandenhove Architecture
Cobe
DierendonckBlancke Architecten
Édouard François
Guallart Architects
Herreros
JDS Architects
Jürgen Mayer H.
Krier Kohl
LOT-EK
Monadnock
Onix
Powerhouse Company
Sadar Vuga Arhitekti
Studio Gang
Urban Think Tank
Van Bergen Kolpa Architecten
Yasutaka Yoshimura Architects
 
De in Amsterdam gevestigde woningbouwvereniging Stadgenoot gaf MVRDV opdracht een stedenbouwkundig plan te ontwerpen voor 60.000 m² werkruimtes, 120.000 m² wonen (1.000 woningen), 15.000 m² onderwijsfaciliteiten, 2.000 m² commerciële voorzieningen, 2.640 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. Het totaal geplande programma is opgedeeld in 93 volumes waarvan MVRDV er 45 zal ontwerpen. Het plan vraagt om een individuele ontwikkeling van de verschillende bouwblokken: een mix van werken en wonen met een hoge dichtheid resulterend in een complex stedelijk plan. Retail, een publiek plein en gemeenschappelijke tuinen maken ook deel uit van het omvangrijke plan dat een binnenstedelijke levendigheid introduceert in Almere. Een van de sleutelfactoren is flexibiliteit: de plint van de gebouwen en een deel van de kantoor- en appartementscomplexen zijn ontworpen om toekomstige programmawijzigingen te kunnen ondervangen. Op deze manier kan de eigenaar, Stadgenoot, de wijk meer en meer aanpassen aan de behoeften van de bewoners en de groeiende stad.
 
Almere, gesticht in 1984, ontwikkelt zich in snel tempo tot de vijfde stad van Nederland. Na de realisatie van het nieuwe stadshart, moet het nieuwe Olymiakwartier het tweede centrum van Almere worden. Het project zal de ‘Almere Principles’ volgen, waarin richtlijnen vastgelegd zijn voor de ontwikkeling van een duurzame stad. De oplevering van het totale plan wordt verwacht in 2016. Het deelplan is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van architectenbureau Mecanoo.