Nieuws

Een tweede jeugd voor Ockenburgh

Al jaren staat de staal-en-glas jeugdherberg Ockenburgh van architect Frank van Klingeren in Kijkduin leeg. Sloop leek onvermijdelijk. Een opmerkelijk initiatief van een reddingscomité en de gemeente Den Haag biedt echter kansen op een tweede jeugd voor Ockenburgh. In een videoreportage wordt, wandelend door de ruïne die het gebouw nu is, het hoe en waarom uitgelegd.

Jeugdherberg Ockenburgh in Kijkduin was bij de opening begin jaren zeventig met een capaciteit van meer dan 400 bedden een van de grootste ter wereld. Frank van klingeren, bekend van de Meerpaal en ’t Karregat, ontwierp als uitbreiding van een bestaand, negentiende-eeuws landhuis een strakke staal-en-glas doos in drie bouwlagen. De jeugdherberg sloot al in de jaren negentig en sinds die tijd worstelt de gemeente Den Haag met een nieuwe bestemming. Verschillende plannen en ontwikkelaars passeerden de revue. In vrijwel alle plannen werd uitgegaan van sloop van het nieuwbouwdeel van Van Klingeren.
Op dit moment zijn er vergevorderde plannen voor de bouw van een nieuw hotel cq. conferentiecentrum. Ook in die plannen is voor de nieuwbouw geen plaats.

Intussen werd op initiatief van architect Leon Thier een Comité tot behoud van jeugdherberg Ockenburgh van Van Klingeren opgericht. Hoewel het comité primair pleitte voor behoud op de huidige plaats en met een bij het sociaal/maatschappelijke ideeëngoed van Van Klingeren passende functie, werd tevens onderzocht of demontage en herbouw tot de mogelijkheden behoorden.
Dat laatste lijkt nu te gaan gebeuren. Het – ondanks de ruïneuze aanblik – nog in prima staat verkerende stalen gebouw zal, als de plannen doorgaan, worden gedemonteerd en op een andere plaats in de stad worden herbouwd, waar het in gebruik zal worden genomen als nieuw creatief jeugdcentrum. Een functie waar de intussen overleden architect Van Klingeren zelf waarschijnlijk meer dan tevreden mee zou zijn geweest. Camiel Berns, architect (HVE architecten) en lid van het comité wandelt in deze reportage door het gebouw en legt de plannen uit.