Nieuws —

Jonkman Klinkhamer wint Europese selectie voor uitbreiding Theater de Vest

Bron architectenbureau Jonkman Klinkhamer

Architectenbureau Jonkman Klinkhamer heeft in samenwerking met Studio Groen+Schild de Europese selectie voor de uitbreiding van Theater de Vest in Alkmaar gewonnen. In het strijdveld met Mecanoo, UN Studio, Greiner Van Goor Huijten architecten en Atelier Kempe Thill, scoorde hun visie op het nieuwe theater het hoogst.

Theater de Vest, gelegen aan het Canadaplein, bevindt zich in het culturele hart van Alkmaar tegenover de 16e eeuwse St. Laurenskerk. Door capaciteitsuitbreiding van zowel de grote zaal als het toneelhuis en het verbeteren van de logistiek en de werkomgeving, voldoet het theater aan de maatstaven van grote reizende producties die het wenst te programmeren, en nog meer het culturele centrum van de stad en regio zijn.

Het ontwerp voor het nieuwe theater bestaat uit het geheel vernieuwen van de grote zaal, een nieuw toneelhuis en de stapeling van foyers en werkruimtes aan het Canadaplein. Boven de huidige horecagelegenheid  is ruimte gemaakt voor een vlakke vloerzaal en vergadercentrum. De capaciteit van de grote zaal in het ontwerp is 925 zitplaatsen, 625 stoelen in de zaal en 300 op het halfronde balkon. De opstelling maakt een pisteopstelling mogelijk. De grote zaal is rondom voorzien van techniek- en publieksgalerijen, die in het verlengde liggen van de foyers. De foyers zijn afsluitbaar en geschikt gemaakt voor voorstellingen. De toneeltoren is aan de achterzijde voorzien van grote perforaties, die in daglicht voorzien en een relatie van het toneel met de straat mogelijk maken. Het ontwerp gaat uit van zoveel mogelijk behoud van bestaande constructies.
Het nieuwe volume neemt zoveel mogelijk afstand van de woonbebouwing in de omgeving. Aan het Canadaplein manifesteert het gebouw zich met twee boven elkaar gelegen foyers, met daartussen de werkruimten. Het biedt zowel het publiek als de medewerkers prachtig uitzicht op het plein, de St. Laurenskerk en de binnenstad.

Jonkman Klinkhamer is voor het interieurontwerp een samenwerking met Studio Groen+Schild aangegaan. De gemeente is voornemens snel te beginnen met de plannen, en streeft naar de ingebruikname van het nieuwe theater eind 2012.