Nieuws

Posad wint Ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk

Het Haagse Stedenbouwkundig ontwerpbureau Posad is met het concept Brik winnaar geworden van de openbare ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk van de Fietsersbond. De jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman was unaniem enthousiast over deze inzending die een prachtig groen fietsnetwerk combineert met een innovatieve multifunctionele benadering van het begrip fietsenstalling.

Het netwerk dat Posad bedacht voor de Rotterdamse wijk Pendrecht, bestaat uit groene assen goed aangevuld met een fijnmazig netwerk van ‘olifantenpaadjes’. De Brik staat op de as van het fietsnetwerk en combineert de functies van fietsenstalling met een economische functie als kiosk, een fietsreparatiepunt of groentewinkel en voegt zo activiteiten en levendigheid toe aan een toch vaak monofunctionele aandachtswijk als Pendrecht.

De eerste prijs in de categorie studenten ging naar het concept Dwalen in Den Haag van studenten aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. De jury vond deze inzending heel goed doordacht en echt een uitnodiging om te gaan fietsen in de Haagse Schilderswijk. Met simpele middelen worden huidige en gewenste fietsroutes in de wijk zichtbaar. Door bijvoorbeeld tijdens een speciaal evenement met oranje geverfde fietsbanden te gaan fietsen worden de belangrijkste routes duidelijk. Oranje fietsen en fietsenrekken maken het beeld van de fiets in de wijk compleet.

De tweede prijswinnaars in de vakwereld zijn Lola Landscape Architects en de gemeente Dordrecht met Bike to Skool voor de Wijk Wielwijk-Krabbenhof in Dordrecht. De tweede prijs voor studenten ging naar studenten Landscape Archtecture van de Universiteit Wageningen met het ontwerp Velocity voor Kanaleneiland in Utrecht. De derde prijs was voor De Baarsjes Bike van studenten Bouwtechnische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam, die samenwerkten in het Atelier Stedelijke Vernieuwing in Amsterdam.

De inzendingen zijn beoordeeld door de jury bestaande uit:
– Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, tevens voorzitter van de jury
– Ton Venhoeven, rijksadviseur voor de infrastructuur, oprichter/ architect VenhoevenCS Architecten BV en hoogleraar TU Eindhoven
– Ineke Spapé, lector Verkeer en Stedenbouw aan de NHTV Internationale Hogeschool in Breda, directielid SOAB, adviseurs voor woning en leefomgeving
– Job van den Berg, bestuurslid Fietsersbond, directie DHV Management Consultants
– Francine Houben, directeur/architect Mecanoo architecten